ZWIJNDRECHT – Oud en Nieuw is in Zwijndrecht relatief rustig en feestelijk verlopen. Wel richtte vuurwerk de nodige schade aan. Zo was er een brand in een flatwoning, die zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door vuurwerk, werd vuurwerk gegooid naar Zwijndrechtse brandweermensen en werd er door vuurwerk forse schade aan straatmeubilair aangericht. Op dit moment bedraagt de schade aan de schade in de openbare ruimte maar liefst ruim 40.000 euro.

 De opruimactie heeft voor een recordopbrengst zakken vuurwerkafval en kerstbomen gezorgd. Maar liefst 4.153 zakken werden ingeleverd met vuurwerkafval. Dat zijn maar liefst 1.252 zakken meer dan vorig jaar. 

Schades openbare ruimte rond Oud en Nieuw
De schade aan de openbare ruimte door vuurwerk in de gemeente Zwijndrecht is op dit moment €40.180.-. Dit is bijna drie keer zoveel als vorig jaar. Toen kwam de schadepost op €13.900,-. De grootste kostenpost zijn 40 opgeblazen afvalbakken. Het vervangen hiervan kost €28.000,-. Dit ondanks dat een groot aantal afvalbakken vooraf worden dicht gezet met een vuurwerkklep. Met dit soort preventieve maatregelen (verwijderen en weer terugplaatsen) is de gemeentewerf ongeveer 114 uur bezig geweest.

Wethouder Jacqueline van Dongen: “Ik vind het onaanvaardbaar dat Oud en Nieuw voor sommige mensen een aanleiding is om zoveel te slopen. De schadepost is bijna drie keer zo hoog als vorig jaar, kosten waar de gemeenschap voor opdraait. We kunnen nog zoveel voorzorgsmaatregelen nemen, maar het begint bij normaal gedrag. Dit is verwerpelijk gedrag. We investeren ook al in maatregelen om schade te voorkomen, zoals het dichtzetten van een groot aantal afvalbakken met een vuurwerkklep, het verwijderen van schommelmanden op speelplekken en het dichtzetten van hondenbakken.”

Het schadebedrag kan nog oplopen. De komende periode moet er een totaalbeeld van de totale schade komen. De verwachting is dat er nog meer schades ontdekt worden: zo worden gebreken aan kolken vaak later in het jaar zichtbaar.

Opbrengst opruimactie kerstbomen en vuurwerkafval
Onder de noemer ‘Samen knallen, samen opruimen’ voerde gemeente campagne om na het knallen ook samen op te ruimen. En met resultaat! Er zijn maar liefst 4.153 zakken ingeleverd met vuurwerkafval. Dat zijn maar liefst 1.252 zakken meer dan vorig jaar. Een recordopbrengst! Iemand leverde in één keer 250 zakken vuurwerkafval in. Dit was ook meteen de grootste partij van dit jaar. In 2019 was de grootste partij 142 zakken.

In totaal zijn er 3.676 kerstbomen ingeleverd. Dit zijn er 384 meer dan vorig jaar. De grootste partij kerstbomen die in een keer is opgehaald door de medewerkers van de gemeentewerf is 450 stuks. Bijna een verdubbeling van de grootste partij vorig jaar. De boomversnipperaar is hier de hele middag bezig geweest.

De toename is duidelijk terug te zien bij de grote partijen die opgehaald worden. Waar dit voorheen gemiddeld 25 zakken en 25 bomen per melding was, is het nu gemiddeld 50 zakken en 50 bomen. Met meerdere grote uitschieters van boven de 100. De opruimactie was een groot succes dankzij de inwoners en kinderen van de gemeente Zwijndrecht. Al met al weer een geslaagde inzamelingsactie!