Jaarlijkse wielertoertocht Zwijndrecht – Zwijndrecht gaat niet door

Foto Sandra Ruhe. Passage van de Waaslandtunnel in 2018 van de toertocht Zwijndrecht-Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT  De traditionele toertocht Zwijndrecht-Zwijndrecht kan na 42 edities dit jaar niet georganiseerd worden. De Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters geeft geen toestemming om tijdens de toertocht de Waaslandtunnel te gebruiken. Zonder de tunnel is de oversteek naar het Belgische Zwijndrecht vanuit Antwerpen echter niet meer mogelijk.

Volgens de voorzitter van tourfietsclub de Mol, de organisator van deze tocht, lopen er al lange tijd gespreken hierover met de Belgische overheid maar zou uit nieuwe veiligheidsoverwegingen het tijdelijk afsluiten van de tunnel niet meer mogelijk zijn. De oude Waaslandtunnel uit 1931 is normaal gesproken verboden terrein voor fietsers maar speciaal voor de toertocht werd de tunnel heen en terug, door de escorterende Belgische politiemotoren, altijd vrijgehouden van het overige verkeer.

Geen goed alternatief
Vervolgens is er nog door de organisatie gezocht naar alternatieven zoals de waterbusverbinding tussen Antwerpen en Zwijndrecht (B). Dit zou echter te veel oponthoud geven omdat men alleen gebruik kan maken van de bestaande reguliere afvaarten. Omrijden via de vaste brugverbindingen over de Schelde maken de toertocht daarentegen weer te lang. Om die reden heeft men helaas moeten besluiten deze mooie traditionele fietstocht dit jaar niet door te laten gaan. Ook de gemeente Zwijndrecht (B) betreurt de beslissing van de minister ten zeerste. Ze geven aan van alles in het werk te hebben gesteld om dit terug te laten draaien. Met de nodige inzet van alle partners hopen ze dat deze bijzondere wielertoerrit in de toekomst toch weer gereden zal kunnen worden.

Vervangende toertocht
Als vervangende toertocht wordt door de organisatie van DTC de Mol op 3 juni een rit uitgezet naar de Kalmthoutseheide in België. Deze rit zal grotendeels de route, zoals deze naar het Belgische Zwijndrecht zou gaan, volgen alleen wordt er eerder gekeerd en weer richting Dordrecht gereden. Deze tocht is mogelijk in 120 en 175 kilometer en kan gereden worden, zonder peloton verband, in eigen tempo. Voor meer informatie kijkt men op: Vervangende toertocht

Bron: DTC de Mol , gem. Zwijndrecht (B)