ZWIJNDRECHT – Doet u mee aan IkPas, dan gaat u een uitdaging aan met uzelf. IkPas vraagt u niet om te stoppen met alcohol, maar om een pauze in te lassen. Een maand zonder alcohol zorgt er namelijk voor dat u bewuster kiest om wel of niet te drinken en doorbreekt uw gewoontes. En er zijn nog meer pluspunten. Onderzoek laat zien dat deelnemers in de IkPas-periode beter slapen, betere (sport)prestaties leveren, zich fitter voelen en afvallen.

IkPas is een jaarlijks terugkerende actie, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Alcoholvrije cocktails
Ook wethouder Ronald de Meij (Gezondheid) doet mee aan de actie: “Als gemeente stimuleren wij een gezonde levensstijl van onze inwoners. Het college geeft graag het goede voorbeeld. Daarom kiezen we voor een alcoholvrije Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. We hebben de gasten laten ervaren dat een avond met alcoholvrije cocktails en smoothies ook gezellig is. Ik hoop dat de actiemaand ertoe leidt dat we ons bewuster zijn van de gewoonte om alcohol te drinken.”

Zwijndrecht zet actief in op verslavingspreventie
Met het programma ‘De gezonde school en genotmiddelen’ (DGSG) stimuleert de gemeente ouders en scholen om aandacht te besteden aan de risico’s van alcohol, tabak en drugs. Het is een brede aanpak die jongeren samen met hun ouders en leerkrachten weerbaarder maakt op het gebied van deze verslavende middelen. Dit programma loopt op het Walburg College en sinds dit schooljaar ook op het Develstein College en het Loket. De GGD betrekt ouders ook bij de preventie van verslavende middelen door een theatervoorstellingen over het onderwerp te organiseren. Deze zijn erg goed bezocht. De gemeente en de GGD voeren gesprekken met de drie scholen over verdere samenwerking in de preventie van verslavende middelen.