Identiteit van Zwijndrecht zichtbaar in hal van gemeentehuis

ZWIJNDRECHT – Dinsdag 10 maart 2020, hebben burgemeester Hein van der Loo en ABZ-raadslid Chris Moorman de onthulling gedaan van het bord met de heraldische wapens van de voormalige dorpen en kernen die samen het huidige Zwijndrecht vormen. Het bord hangt in de hal van het gemeentehuis. De wapens van Groote Lindt, Kleine Lindt, Meerdervoort, Kijfhoek, Heerjansdam en Heer Oudelands Ambacht omringen het Zwijndrechtse wapen met daarop drie heugels.

Trots

Het zichtbaar maken van deze wapens bij de entree van het gemeentehuis om zo te laten zien waar Zwijndrecht trots op is en uit opgebouwd is, was een wens van de gemeenteraadsfractie ABZ die hiertoe afgelopen zomer een motie indiende. Chris Moorman, nestor van de gemeenteraad: “Identiteit is de drager van de democratie en het bewustzijn wie wij zijn en waar wij wonen. De gemeenten die Zwijndrecht vormen, zijn daarmee ons collectief bewustzijn en tonen we met trots en respect.”

De motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Burgemeester Hein van der Loo: “De wapens van  de voormalige dorpen en kernen staan gezamenlijk voor de identiteit van Zwijndrecht. Het is belangrijk dat wij zichtbaar uitdragen waar Zwijndrecht trots op is en hoe onze gemeente is opgebouwd. Dat begint met het herinneren van onze geschiedenis, onze roots.”

Historische Vereniging Zwijndrecht

De Historische Vereniging Zwijndrecht heeft geholpen de juiste wapens te achterhalen, waarna heraldisch tekenaar Henk ’t Jong ze opnieuw heeft ingekleurd en gedigitaliseerd. Daarna zijn ze op een kunststof paneel gedrukt. Het paneel hangt nu in de hal van het gemeentehuis, goed zichtbaar voor zowel bezoekers als medewerkers.

Het paneel met artikel 1 van de Grondwet, dat eerder op deze plek hing, is verplaatst naar de tegenoverliggende muur.