Historische Vereniging Zwijndrecht zet zijn vrijwilligers in het zonnetje

ZWIJNDRECHT – Afgelopen vrijdag 16 februari kwamen alle vrijwilligers van de Historische vereniging Zwijndrecht (HVZ) bijeen in De Pieterman. Het bestuur wilde hen namelijk bedanken voor al het werk dat zij voor de vereniging verzetten.

Zo zorgen de vrijwilligers ervoor dat de geschiedenis levend blijft, zowel binnen de thuisbasis De Vergulde Swaen als tijdens gemeentelijke en landelijke evenementen of via publicaties. Bovendien zijn zij belangrijk voor het ontvangen en het verzorgen van thee en koffie voor
bezoekers. Zo is de gelagkamer ook geschikt voor kleinschalige feesten en bijeenkomsten en daar zorgen de vrijwilligers voor een warm welkom. Vanwege grote verbouwingen in De Vergulde Swaen, die nog zeker tot mei gaan duren, is dit vrijwilligerswerk tijdelijk stil gevallen.

Grote opkomst
Genoeg redenen voor het bestuur van de HVZ om hun vrijwilligers te bedanken op de unieke en sfeervolle locatie De Pieterman. En daar waren maar liefst vijftig vrijwilligers op af gekomen. De voorzitter van de HVZ en de penningmeester van Stichting De Vergulde Swaen benadrukten bij het openingswoord dat zij ook na de verbouwingen alle hulp weer hard nog hebben bij het herinrichten en schoonmaken van het pand en de werkzaamheden die daarna weer zullen beginnen. Vervolgens mocht cateringbedrijf Nannings het stamppotbuffet openen waarbij onder het genot van een drankje en een bord boerenkool met worst, of rode kool met bal gehakt, alle koetjes en kalfjes besproken werden.

Lezing over de Pieterman
Na het eten werden de vrijwilligers extra in het zonnetje gezet met een smaakvol cadeau verzorgd door Chocoboss in winkelcentrum Walburg. Daarna volgde een minilezing over de Pieterman. Dit historische bouwwerk behoort namelijk tot de oudste monumenten van ons woongebied. De geschiedenis van de voormalige kerk, nu een feestlocatie, gaat bijna 700 jaar terug. En zo ging iedereen tevreden en vol nieuwe kennis op huis aan. De avond was voor de vereniging een groot succes.

Nieuwe vrijwilligers
De Historische vereniging Zwijndrecht zoekt echter nog nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om te klussen, hun kennis te verbreden, exposities in te richten of bezoekers te ontvangen. De activiteiten zijn volgens de vereniging leerzaam, leuk en interessant voor jong en oud; voor echte Zwijndrechtenaren maar ook voor mensen die van ‘buiten’ komen. Ze hopen in de zomer hun pand weer feestelijk te heropenen en hebben daarna grote plannen rondom educatie, lezingen en tentoonstellingen.

Info
Historische Vereniging Zwijndrecht / Oudheidkamer De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55, Zwijndrecht. Openingstijden: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Bron HVZ