ZWIJNDRECHT – Op 11 oktober 2019 wordt een lezing gegeven door Frans Meijer aan de Burgemeester de Bruïnelaan 78 in Zwijndrecht. Aanvang is gratis. 

Geschiedenis
De net afgestudeerde apotheker Herman Meijer vestigde zich in 1932 op het Veerplein. Zijn Veerapotheek was toen de eerste apotheek in Zwijndrecht. Door zijn joodse afkomst moest hij van de bezetter in 1941 zijn werkzaamheden als apotheker neerleggen. Eind 1942 werd hij met zijn gezin (met vrouw en zoon Leo) van het Veerplein weggevoerd naar Kamp Westerbork. In Kamp Westerbork was er een apotheker nodig, voor welke functie hij zich meteen aanmeldde. Na twee jaar werd de familie Meijer alsnog gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Vrouw en kind zijn in Auschwitz omgebracht. Meijer overleefde de concentratiekampen ternauwernood en keerde in 1945 berooid terug. Hij hertrouwde en bleef tot 1972 werkzaam in de Veerapotheek.

Over de oorlogsjaren van zijn eerste zoon Leo, die slechts 9 jaar oud is geworden, is in 2013 door Martine Letterie een bijzonder kinderboek geschreven onder de titel ‘Groeten van Leo’.

De lezing wordt gegeven op 11 oktober in de zaal van de Heilig Hart Kerk aan de Burgemeester de Bruïnelaan 78 in Zwijndrecht. Aanvang is om 14:00 uur. De zaal is geopend om 13:30 uur.