ZWIJNDRECHT – Op woensdag 10 juli 2019 organiseert de Stichting Beiaard Zwijndrecht weer het traditionele zomeravondconcert op het Raadhuisplein in Zwijndrecht. Dit jaar voor de 10e keer! Een jubileumconcert dus. En daarom niet met de minsten. Want naast beiaardier Jan van der Zwart speelt volgende week woensdag het New Trombone Collective met de beiaard mee. Op Youtube is volop beeld en geluid te vinden van deze toptrombinisten.

“Trombonisten, da’s bijzonder volk. Want de trombone is een instrument waar je hard aan moet werken”, zegt Brandt Attema, de leider van het collectief. “Geen concert is voorspelbaar of hetzelfde, verrassing, creativiteit en vernieuwing, daar kan je op rekenen”. Brandt Attema van het New Trombone Collective is sinds 1999 verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast maakt Brandt vast deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. Hij bespeelt de bastrombone. Het van samenstelling vaak wisselend collectief omvat tijdens het Beiaardconcert nog vijf andere trombonisten.

Bastrombonist Mark Boonstra, die regelmatig speelt in het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Gelders Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.De tenortrombone wordt bespeeld door Remko de Jager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.Uit Vlaanderen komt Lode Smeets met zijn alttrombone. Hij speelt bij de Philharmonie Zuidnederland in Eindhoven.

Alexander Verbeek, tenortrombone, is naast zijn functie als solo-trombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest vaste kracht van het New Trombone Collective en van het Nederlands Blazers Ensemble. En eveneens op tenortrombone is Pierre Volders van de partij. Hij is ook solo-trombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en, onder meer, muzikaal leider van brassband Amsterdam Brass.

Vorig jaar werd beiaardier Jan van der Zwart door de gemeente officieel benoemd tot “Stadsbeiaardier van Zwijndrecht”. En die titel maakt Jan bij dit zomeravondconcert zeker waar. Het is elk jaar een uitdaging om met de gastmusici een passend programma samen te stellen. Dat is natuurlijk na veel overleg, vooral via e-mail, helemaal gelukt. Hoewel er niet echt gezamenlijk gerepeteerd is, kan het met topmusici als die van het New Trombone Collective alleen maar een schitterend en vooral verrassend concert worden, vindt onze Stadsbeiaardier.

Bij het zomeravondconcert zullen beiaardier Jan van der Zwart en de trombonisten een aantal stukken gezamenlijk spelen, maar zij zullen ook ieder afzonderlijk hun specifieke geluid laten horen. Ook de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht Hein van der Loo woont het zomeravondconcert bij en hij zal natuurlijk ook nog een woordje doen. Een mogelijkheid dus voor de Zwijndrechters om de nieuwe burgemeester te ontmoeten.

Met veel genoegen nodigt de Stichting Beiaard Zwijndrecht iedereen uit voor de 10e editie van dit ook nu weer zeer bijzondere concert op het plein. Vanzelfsprekend kan iedereen gratis komen luisteren. En natuurlijk begroet en verwelkomt de Stichting de inwoners van Zwijndrecht ook dit jaar weer met een hapje en drankje.

Het concert begint woensdag 10 juli om 19.30 uur.

Bij slecht weer vindt het concert plaats in het gemeentehuis van Zwijndrecht.