Nederlands-Indië herdenking in Zwijndrecht

De herdenkingskransen en bloemen naast de de Vredespaal bij het Zwijndrechtse gemeentehuis.

ZWIJNDRECHT  –  Door het hele land zijn dinsdagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bij in totaal vijftig herdenkingen werden verhalen gedeeld uit het verleden en kransen gelegd. Ook in Zwijndrecht was voor het eerst een herdenking.

De herdenking in Zwijndrecht begon onder grote belangstelling om 19.00 uur bij de Vredespaal op het Raadhuisplein naast het gemeentehuis. Burgemeester Edo Haan hield een toespraak, kinderambassadeur Norah Welgraven droeg het gedicht ‘Altijd gevangen, nooit bevrijd’ van Esther de Beun voor en Kelly van der Burgh vertelde een persoonlijk verhaal, ‘Een verleden herdacht, een toekomst gevormd’. Er waren muziekale optredens van Ester Latama en Triple B & Friends. Daarna was er voor iedereen de gelegenheid om bloemen bij de Vredespaal te leggen. Het Zwijndrechtse Comité Herdenking 15-08-45 stelde daarvoor zonnebloemen beschikbaar. ATOS radio heeft de herdenking grotendeels uitgezonden.

Herdenken is ook erkennen
Initiatiefnemer Daan Spanjersberg van het Zwijndrechtse comité ‘herdenking 15 augustus 1945′ zegt: “Destijds was er in Nederland weinig aandacht voor, maar in Nederlands-Indië ging de Tweede Wereldoorlog gewoon door. Ik ben blij dat we het einde van deze oorlog nu ook gaan herdenken in Zwijndrecht.” Burgemeester Edo Haan: “Ik ben oprecht blij met dit initiatief. Herdenken is meer dan alleen terugkijken. Het is ook erkennen. We erkennen het leed van de mensen die de Tweede Wereldoorlog in Indië doormaakten. We erkennen dat we hun verhalen, hun ervaringen en hun trauma’s nooit mogen vergeten.”

Bron: ATOS