ZWIJNDRECHT – Zwijndrechtvoorelkaar, het platform voor vrijwilligerswerk in gemeente Zwijndrecht, bestaat 5 jaar. Het platform bereikt nog steeds nieuwe groepen vrijwilligers. 46% van de vrijwilligers op het platform doet volgens eigen zeggen voor de eerste keer vrijwilligerswerk. Het geheim achter dit succes: vrijwilligerswerk dat blijft verrassen. Een voorbeeld is de gratis zomerfit ‘actie’ waarmee je fit de zomer ingaat door goed te doen.

Nieuwe én actievere vrijwilligers
Uit onderzoek onder de deelnemers van vrijwilligerswebsite Zwijndrechtvoorelkaar.nl blijkt dat 46% van de vrijwilligers nog nooit eerder vrijwilligerswerk had gedaan. Daarnaast geeft 32% aan dat zij al actief waren als vrijwilliger, maar door het platform méér vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Het gaat in totaal om bijna 344 vrijwilligers die zich gemiddeld 33 keer per jaar inzetten. De vrijwilligers zijn met gemiddeld 40 jaar ook jonger dan de doorsnee vrijwilliger.

Verrassend vrijwilligerswerk
De verklaring voor de groei van vrijwilligers is de verrassende invulling van ‘het’ vrijwilligerswerk, aldus Diverz, de organisatie achter Zwijndrechtvoorelkaar. “Het platform verzamelt alle vrijwilligersactiviteiten op één plek. Het aanbod is daardoor super divers; van een boodschapje doen tot samen ploggen (joggend de natuur opruimen). Je krijgt door de site ook slimme suggesties voor passend vrijwilligerswerk toegestuurd op basis van jouw wensen. Dat verrassingseffect zorgt voor onze groei.”

Gratis zomerfit
Om het vrijwilligerswerk in Zwijndrecht verrassend te houden, worden regelmatig prikkelende acties georganiseerd. Deze maand maak je bijvoorbeeld kans op een Fitbit smartwatch, om te ontdekken hoe fit je wordt van vrijwilligerswerk. Melanie Barbier: “Iedereen wil natuurlijk fit zijn voor de zomer. En dat kun je heel goed combineren met iets goeds doen! Dus kom niet alleen letterlijk in beweging maar ook figuurlijk. Met een uur rolstoel duwen, boodschappen tillen of de stoep aanvegen verbrand je net zoveel calorieën als een uur fitnessen. Het is nog gratis ook, inclusief de dikke glimlach en karmapunten achteraf!”

Ook fit de zomer in? Vind vrijwilligersactiviteiten die goed zijn voor body & soul in jouw buurt op www.zwijndrechtvoorelkaar.nl!