Geur uit gesloten slagerij drijft omwonenden tot wanhoop

De slagerij en bezorgde bewoner Rob © Rijnmond

ZWIJNDRECHT – Een slagerij in het Zwijndrechtse winkelcentrum Oudeland is al dagenlang dicht. De slager ligt in het ziekenhuis en kan daardoor zijn zaak niet openen. Vooral heel vervelend voor de man zelf, maar ook voor omwonenden van de slagerij. In de vitrines ligt namelijk ongekoeld vlees, en die geur trekken omwonenden niet meer.

Van een afstandje lijkt de slager in het Zwijndrechtse winkelcentrum er normaal bij te liggen. Maar wie dichterbij komt, ziet al gauw dat er iets niet helemaal pluis is. Alle lichten zijn uit, er zwermt een groot aantal vliegen door de zaak, en er is een indringende, rottende vleesgeur te ruiken.

Wanhoop
Niet alleen bezoekers van het centrum zijn de pineut, ook de bewoners boven de zaak ontkomen niet aan de onaangename geur. Dat drijft hen tot wanhoop, zegt bewoner Rob Winkelhuis: “Het is niet te harden. Het ruikt hier naar gestorven mensen, gewoon een lijkenlucht.”Bewoners benadrukken tegenover Rijnmond dat ze meeleven met de slager die ziek is, maar dat de situatie voor hen nu ook wel erg vervelend begint te worden. Er is naar eigen zeggen meerdere keren contact opgenomen met onder andere de gemeente en de NVWA, maar dat leidde tot niks. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd”, laat Winkelhuis weten.

Vliegen in de slagerij © Rijnmond

Familie onderweg
Inmiddels is er voor bewoners licht aan het einde van de tunnel. De gemeente Zwijndrecht laat weten dat de familie van de slager de deur van de zaak gaat openen om het probleem op te lossen. “Er zijn een heleboel mensen met de kwestie bezig. Ook de omgevingsdienst is ingeschakeld”, vertelt een woordvoerder. Of de koelingen van de slagerij weer aan worden gezet of dat de zaak wordt uitgeruimd, is nog niet bekend. Hoe dan ook, het probleem moet snel worden opgelost, volgens Winkelhuis. “We kunnen op dit moment namelijk niet eens meer ventileren. Dan komen de vliegen misschien wel de ventilatieschacht uit.”

Gezondheidsgevaren
Als de zaak wordt opgeruimd, is dat voor de bewoners een hele opluchting. “Hier wonen mensen die behoorlijk op leeftijd zijn en er is pas een baby geboren. We krijgen anders misschien wel gezondheidsproblemen door die geur.” Dat het probleem sneller opgelost had kunnen zijn, erkent de gemeente.” Misschien hadden we de omwonenden sneller kunnen informeren, maar het is niet dat we niets doen”, laat een woordvoerder weten.

De flats boven de slagerij. © Rijnmond

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.