ZWIJNDRECHT – Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel of op een camping in de gemeente Zwijndrecht betalen geen toeristenbelasting. Dit is in schril contrast met 295 andere Nederlandse gemeentes die deze tax wél heffen. De gemiddelde toeristenbelasting voor een hotelovernachting in Nederland ligt op €1,38. In de provincie Zuid-Holland ligt de gemiddelde logiesbelasting op €1,42. Dit blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. 

Zwijndrecht belast camping- en hoteleigenaren dus nog altijd niet met een logiesbelasting. In veel omliggende gemeentes ligt dit anders. De gemiddelde toeristentax in Zuid-Holland ligt op €1,42. De duurste gemeente in de provincie is overigens Rotterdam met een tax van €7,01 per nacht. Landelijk gezien is Zwijndrecht een van de 60 Nederlandse gemeentes waar geen toeristenbelasting wordt geheven.

Over de toeristenbelasting
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeentes zijn er 295 gemeentes die een toeristenbelasting heffen.

gemeentes heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeentes hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeentes.