Geen auto’s meer in het Noordpark

ZWIJNDRECHT – De Zwijndrechtse wethouder Jacqueline van Dongen sluit het Noordpark op woensdag 22 december om drie uur ’s middags officieel af voor autoverkeer.

De wens voor die afsluiting was er al jaren, maar de aanhouder wint, in dit geval de vrijwilligers Bas Mol en Jan van Gortel van het Wijkplatform Walburg. Behalve hun wekelijkse, geslaagde inspanningen om het Noordpark weer een frisse en vrolijke uitstraling te geven, bestookten zij de gemeente met het verzoek iets te doen aan de soms niet ongevaarlijke autocapriolen in het park.

Na veel wikken en wegen zag de gemeente in dat het veel veiliger in het Noordpark is, als de wandelaars en fietsers ruim baan krijgen en rustig kunnen genieten van de beelden in het Noordpark dat ook een deel van het Beeldenpark Drechtoevers omvat.

Het park heeft de afgelopen anderhalf jaar een ware metamorfose ondergaan. Veel fietsers en wandelaars hebben dat inmiddels ontdekt. En er komen steeds meer wandelaars bij. Het is gewoon drukker in het park. Gek eigenlijk, dat er dan tot voor kort zomaar auto’s door het park konden rijden en soms nog veel te hard ook. Maar daaraan is nu een einde gekomen.

Bas Mol en Jan van Gortel hebben er bijna hun dagtaak van gemaakt om van het twee jaar geleden nog wat rommelige Noordpark een “Zwijndrechts keukenhofje” te maken. Daarover is meer te zien in het vorige week verschenen magazine van de gemeente Zwijndrecht “Vrijwilligers zijn goud”.

Het is behoorlijk veel werk om het park aantrekkelijk te houden. Het duo is intussen dan wel gegroeid naar een redelijk team vaste vrijwilligers, maar er zijn meer “helpende handen” nodig. Op dit moment is het “team groene vingers” bezig met het aanbrengen van vaste beplanting zodat het park er ook in de zomer fleurig bijstaat. Dankzij een enorme hoeveelheid houtsnippers die de gemeente over heeft van gesnoeide en omgehakte bomen, zijn de paden en de borders rondom de beelden van het Beeldenpark ook in dit drassige jaargetijde goed toegankelijk. En aan het begin van het park is er zelfs een fraaie fietsenstalling.

Bas en Jan willen behalve nieuwe vrijwilligers ook mooie verhalen horen over het Noordpark dat in 1936 zou zijn aangelegd en waar vroeger een soort theehuis heeft gestaan. Wie kan daar meer over vertellen of kent nog andere wetenswaardigheden? Mail naar wijkplatformwalburg@gmail.com.

Elke maandag en woensdag van 2 tot 4 uur is iedereen welkom zich aan te sluiten bij de onderhoudsploeg, groene vingers of niet, er is altijd wel wat te doen. Op Facebook vind je de groepspagina “Noordpark Onderhoud”, waar iedereen lid van kan worden en waarop de werkzaamheden te volgen zijn.

Foto: Google Street View