Expositie ‘Willy Sluiter – 150 jaar’ in KunZt

Willy Sluiter (1873-1949): fragment zelfportret

ZWIJNDRECHT  –  Van vrijdag 25 augustus t/m zondag 29 oktober is bij KunZt de nieuwe tentoonstelling ‘Willy Sluiter – 150 jaar’ te bewonderen. Deze landelijk bekende schilder, met Zwijndrechtse ‘roots’, maakte veel kunstwerken in verschillende stijlen. Daarnaast heeft hij de nodige schilderijen en schetsen gemaakt met typisch Zwijndrechtse onderwerpen: van riviergezichten over de Oude Maas tot aan hardwerkende arbeiders en glasblazers. Daarmee geven zijn werken ook een mooi beeld van Zwijndrecht aan het begin van de vorige eeuw.  

De schilderijen, affiches, spot- en politieke prenten en vooral de schetsen van Willy Sluiter worden nog altijd nationaal en internationaal geroemd. Sluiter doet inspiratie op in Parijs, München, Barcelona, Venetië, Rome en zelfs in Nederlands-Indië. Op die manier komt hij in aanraking met allerlei heersende en opkomende kunststromingen zoals het realisme, impressionisme en het expressionisme. De schetsen vormen de basis voor grote schilderijen en aquarellen die Sluiter in binnen- en buitenland verkoopt. Zijn werk is nog steeds door heel Nederland te vinden, waaronder in het Singer Museum in Laren, het Dordrechts Museum, Boijmans van Beuningen, het Katwijks Museum en binnenkort ook in Kunzt.

Willy Sluiter in Zwijndrecht
Op tienjarige leeftijd verhuist Willy Sluiter met zijn ouders in 1883 naar Zwijndrecht. Zijn vader is notaris en behoort tot de hogere klasse in de gemeente. Het gezin betrekt een huis aan het Veerplein, de belangrijkste plek in een dorp met op dat moment ongeveer 6000 inwoners. Veel schetsen van zijn naaste omgeving. Hierbij beeldt hij vooral mensen uit; of het nu arbeiders aan de havenkant of in de fabrieken zijn of mensen in hun vrije tijd. Ook schildert hij enkele riviergezichten met daarop bekende Zwijndrechtse bouwwerken als het “Thorrehoofd” en molen Welgelegen, geflankeerd door de vele zeil- en stoomboten die dagelijks over de Oude Maas varen. In deze schilderijen zijn de invloeden van het impressionisme goed terug te zien, zoals de vluchtige toets en het kleurgebruik.

De ‘verborgen’ tekeningen op de schoorsteenmantel
Willy Sluiter groeide op in het Oude Veerhuis in Zwijndrecht. Jaren na zijn dood ontdekte de nieuwe huiseigenaren in 1996 tijdens een renovatie iets bijzonders; zij troffen muurtekeningen aan op de schoorsteenmantel. Toen de toenmalige burgemeester Corporaal hier van hoorde, kon hij maar één ding doen: de sloophamer tegenhouden. Tot op de dag van vandaag is de schoorsteenmantel bewaard in het gemeentehuis. De grote vraag is nog altijd: zijn deze tekeningen van Willy Sluiter of niet? Heeft de kunstenaar deze tekeningen tijdens zijn kindertijd gemaakt of was het een creatieve bouwvakker? Volgens kunstcritici zijn beide opties mogelijk en tijdens de expositie ‘Willy Sluiter -150 jaar’ is de schoorsteenmantel samen met 120 van zijn werken te bewonderen.

Feestelijke opening
Op donderdag 24 augustus 2023 vindt de opening plaats van de tentoonstelling in KunZt waarbij het jubileumjaar van deze schilder tussen 19.00 en 21.00 uur wordt gevierd en de expositie uiteraard officieel wordt geopend. Ook is vanaf 24 augustus een maand lang een trotter-tentoontstelling te zien op het Raadhuisplein waarbij enkele werken van Willy Sluiter worden uitgelicht.

Info
De tentoonstelling ‘Willy Sluiter – 150 jaar’ van 25 augustus tot en met 29 oktober 2023.
Elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 13:30 – 16:30 in de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis op het Raadhuisplein 1. Kijk voor meer informatie op www.kunztzwijndrecht.nl/willysluiter.

Bron KunZT