Eerste drinkwaterzuivering in gebruik genomen met membraanfiltering

Foto Oasen. Een gedeelte van de OSRO (One Step Reverse Osmosis) installatie

GOUDA – Op donderdag 22 juni heeft drinkwaterbedrijf Oasen de eerste drinkwaterzuivering officieel in gebruik genomen die al het opgepompte oevergrondwater op basis van membraanfiltering gaat zuiveren tot helder en betrouwbaar drinkwater. De zogenaamde reverse osmosis, waarbij het eindproduct 100 procent drinkwater oplevert, is een primeur in Nederland. Voor Oasen dat dit jaar 140 jaar bestaat is dit dan ook een historisch moment.

Oasen zet in op deze techniek om de hoge drinkwaterkwaliteit voor de toekomst te garanderen. Ter ere van deze primeur en hun 140ste verjaardag van Oasen, organiseerde het drinkwaterbedrijf een symposium met ruim 50 deskundigen. De officiële openingshandeling van het nieuwe zuiveringsstation in Nieuw Lekkerland werd verricht door Jeannette Baljeu gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland,  Goos den Hartog heemraad en loco-dijkgraaf van Waterschap Rivierenland en Walter van der Meer directeur van drinkwaterbedrijf Oasen.

Medicijnresten en PFAS vervuiling
Het zuiveringsstation in Nieuw Lekkerland is de eerste in Nederland die met de membraamzuivering techniek is uitgerust.  Deze verfijnde zuivering is het antwoord van Oasen op de vervuiling van de drinkwaterbronnen door ongewenste stoffen zoals bijvoorbeeld medicijnresten of PFAS  en de toenemende verzilting.  Met de nieuwe filtermethode kunnen deze ongewenste stoffen en ook het zout uit het water gehaald worden zonder gebruik te maken van chemicaliën.

Waterwinning in Zwijndrecht
Volgens het jaarverslag van Oasen gaat het bedrijf er vanuit dat het drinkwatergebruik tot 58 miljoen m3 toeneemt in 2040.  Daarnaast heeft men de verplichting om daarboven een reserve van 10 procent aan te houden, wat betekent dat er een capaciteit van 64 miljoen m3 water nodig is. Het bedrijf moet de drinkwaterproductie om die reden de komende jaren gaan opvoeren. Daarvoor heeft men aanvullende waterwinningspunten nodig en onderzoekt ook de mogelijkheid voor hervatting van de waterwinning in Zwijndrecht. Tot 2009 werd, naast de oude watertoren, grondwater opgepompt uit het wingebied bij  het Noordpark. De hoge hardheid van dit water was destijds aanleiding het water voortaan via pijpleidingen uit de Biesbosch-spaarbekkens van Evides te laten stromen. Met de nieuwe membraamfiltertechniek speelt dit bezwaar niet meer. Het produceert niet alleen zeer zuiver maar vooral ook zacht water.

Bron Oasen