ZWIJNDRECHT – In Zuid-Holland staan bij de politie in totaal 45.239 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 81 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

Zuid-Holland is de provincie met de meeste bewakingscamera’s van Nederland. In Rotterdam staan, van alle Zuid-Hollandse gemeenten, veruit de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 13.771. In Den Haag worden op 4.954 camera’s beelden vastgelegd en Dordrecht maakt de top-3 compleet met 1.806 camera’s.

Cameradichtheid het hoogst in Zwijndrecht
De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Zwijndrecht. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 263 beveiligingscamera’s. Ook Sliedrecht en Gorinchem tellen ruim 200 camera’s per 10.000 inwoners (respectievelijk 248 en 221). Nota bene: omdat Rotterdam meer inwoners heeft, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 214.

Meeste overheidscamera’s in Rotterdam
Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Rotterdam alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 1.807 overheidscamera’s geregistreerd. In Den Haag zijn 877 publieke camera’s geregistreerd. In Zoetermeer zijn daarna de meeste camera’s van de gemeente of een andere overheidsinstantie: 270.

Vier Zuid-Hollandse gemeenten hebben tot slot géén overheidscamera’s in het politieregister, waaronder Sliedrecht en Alblasserdam. Meer weten over camera’s in Zuid-Holland? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.