ZWIJNDRECHT – De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht hebben vanaf september een sociaal pontonnier (Dordrecht) en een zorgmarinier (Zwijndrecht) in dienst. Deze medewerkers hebben mandaat gekregen om samen met hulpinstanties tot oplossingen te komen en knopen door te hakken voor zogenaamde multiprobleemgezinnen.
De betrokken gezinnen kampen met allerlei problemen zoals schulden, armoede, verslavingen, en emotionele en psychische zaken. Zij zijn vaak al jaren bekend bij de hulpinstanties, maar komen ondanks deze hulp niet uit de problemen. Door de complexiteit van de problemen en de wetgeving in de zorg lopen de instanties tegen grenzen aan. De twee nieuwe medewerkers krijgen mandaat om deze grenzen te doorbreken.
In Dordrecht gaat het om 290 gezinnen met zeer grote problemen, in Zwijndrecht om 50 gezinnen.
Wethouder Zorg en Welzijn (Dordrecht) Peter Heijkoop: “Het lukt nog niet om deze gezinnen de hulp te bieden die zij nodig hebben. De kosten lopen enorm op, sommige gezinnen kosten de samenleving meer dan een ton per jaar. Desondanks zijn de resultaten onvoldoende. Dit willen we doorbreken. Daarom hebben wij de sociaal pontonnier mandaat gegeven om te doen wat nodig is om samen met de hulpinstanties deze gezinnen uit hun problemen te helpen.”
Wethouder Jeugd (Dordrecht) Rik van der Linden: “We willen de problemen in deze gezinnen zo vroeg mogelijk aanpakken. Kinderen moeten prettig op kunnen groeien en bezig zijn met school, sport en vriendjes. De sociaal pontonnier gaat alles op alles zetten om samen met de hulpinstanties rust en stabiliteit in het gezin terug te laten keren.”
Wethouder Jeugd (Zwijndrecht) Ronald de Meij: ‘De weeffouten in de zorg worden zichtbaar in de gezinnen die ons het hardst nodig hebben. Deze gezinnen lopen tegen de klippen op. Hun problemen worden ondanks de langdurige hulp niet opgelost. Dat is niet goed voor de gezinnen en zorgt voor hoge maatschappelijke kosten. Met de inzet van de zorgmarinier willen we deze gezinnen effectiever, beter en sneller helpen, het systeem verbeteren en kosten terugdringen.”
Kijk voor meer informatie op www.dordrecht.nl.