ZWIJNDRECHT/HEERJANSDAM – Vanwege de maatregelen als gevolg van het coronavirus heeft het gemeentebestuur van Zwijndrecht besloten om dit jaar geen Dodenherdenking in Zwijndrecht en Heerjansdam te houden op de wijze zoals dat in voorgaande jaren gebruikelijk was.

De burgemeester legt maandag 4 mei 2020 in de loop van de dag namens het gemeentebestuur en alle inwoners van de gemeente Zwijndrecht een krans bij de oorlogsmonumenten aan het Raadhuisplein in Zwijndrecht en De Manning in Heerjansdam. Trompettist Gert-Jan van Strien van Christelijke Muziekvereniging Het Geklank des Konings speelt het Taptoesignaal en solist/zanger Bart Mijnster zingt het Wilhelmus.

Bloemen en/of krans leggen
Uiteraard is er voor iedereen de mogelijkheid om bloemen en/of een krans bij de monumenten te leggen op 4 mei, met inachtneming van de geldende regels vanuit het RIVM en het kabinet.

Opnames
Van de kransleggingen, de toespraak van de burgemeester, het Taptoesignaal en het Wilhelmus wordt een opname gemaakt. In de loop van de avond op maandag 4 mei – na de landelijke Dodenherdenking – wordt deze opname via diverse mediakanalen verspreid. De toespraak van de burgemeester wordt ook gepubliceerd in weekblad De Brug op donderdag 7 mei 2020.

Landelijke oproep
Verder ondersteunt de gemeente de oproep vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan alle trompettisten in Nederland om op 4 mei 2 minuten voor 20.00 uur vanuit hun eigen omgeving het Taptoesignaal te spelen. En ook het verzoek aan alle inwoners van Nederland om na de 2 minuten stilte eveneens vanuit hun eigen omgeving het Wilhelmus mee te zingen.

Vlaggen
Ten aanzien van het vlaggen geldt dit jaar vanwege de bijzondere situatie dat er wordt afgeweken van het protocol op 4 mei. Op deze dag hangen in de gehele gemeente Zwijndrecht de vlaggen op de bekende plaatsen en bij de oorlogsmonumenten al vanaf ’s ochtends halfstok. De oproep is om de gehele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei geldt het gebruikelijke vlagprotocol ter gelegenheid van Bevrijdingsdag.


Bevrijdingsdag
Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht en de gemeente bezorgen op dinsdag 5 mei 2020 in de verzorgingshuizen in Zwijndrecht bevrijdingsgebak bij de bewoners en de (aanwezige) medewerkers. Op dezelfde dag krijgen alle inwoners in Zwijndrecht en Heerjansdam, die zelfstandig wonen en 75 jaar zijn of worden in dit jaar van 75 jaar bevrijding, een kleine, lekkere attentie. Dit wordt hen aangeboden door de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht, de Oranjevereniging Heerjansdam en de gemeente.

“Vrijheid koesteren”
Voorzitter Wil Hofland van de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht: “Op 4 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. Op 5 mei vieren we dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Herdenken en vieren is terug kijken, om je heen kijken en vooruit kijken. Laten we nooit vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Burgemeester Hein van der Loo: “Dit is een bijzonder en bewogen jaar, waarin wij stilstaan bij onze vrijheid. Met de opnames van de kransleggingen, mijn toespraak, het Taptoesignaal en het Wilhelmus willen wij de herdenking in Zwijndrecht en Heerjansdam passend vorm geven. Op 4 mei gedenken wij hen die streden voor onze vrijheid. Op 5 mei vieren wij onze vrijheid. In deze tijd van corona realiseren we ons meer dan ooit dat we onze vrijheid moeten koesteren.”