Deelnemers verloren samen 304 kilo met eerste leefstijlprogramma vergoed vanuit de basisverzekering

ZWIJNDRECHT – Leefstijl- & vitaliteitscentrum Your Health Spot gevestigd in Zwijndrecht biedt sinds mei 2019 als eerste binnen de Drechtsteden het GLI-programma (Gecombineerde Leefstijl Interventie) aan. In dit 2-jarige programma, dat vanuit de basisverzekering wordt vergoed, wordt de deelnemer middels groepsbijeenkomsten en individuele coaching begeleid bij het aanleren van een gezonde leefstijl en het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Maar liefst 112 deelnemers, waarvan de helft één of meer chronische aandoeningen heeft en/of medicatie gebruikt, zijn vorig jaar gestart met het programma. De eerste groep is na 7 maanden gezamenlijk al 63 kilo afgevallen. Er werd iedere maand een nieuwe groep gestart. In sommige maanden zelfs twee groepen. Inmiddels zijn de deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar al 304,1 kg kwijt!

In 2020 staan er 14 nieuwe groepen in de planning bij Your Health Spot. Tijdens het traject richten de leefstijlcoaches zich op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week. De deelnemers werken niet alleen aan een gezond voedingspatroon en een beweegplan, maar worden ook begeleid bij het reduceren van stress, verbeteren van de slaapkwaliteit en het doorbreken van gedragspatronen.

De GLI bij Your Health Spot is uitgebreider dan het landelijke GLI-programma. Het leefstijlcentrum zet zich in voor betere preventieprogramma’s en meer vergoeding vanuit de basisverzekering. De deelnemers krijgen daarom bij Your Health Spot een aantal extra onderdelen gratis: een fysiotherapeutische screening, wekelijks wegen en drie maanden begeleid sporten.

De resultaten van alle deelnemers worden vastgelegd in een database en worden gebruikt om de effectiviteit en het belang van de extra onderdelen aan te tonen. Daarnaast heeft Your Health Spot een lokaal samenwerkingsmodel ontwikkeld, waarmee lokale zorgverleners kunnen meedraaien in het GLI-programma.