ZWIJNDRECHT – Op de laatste zaterdag van de maand juni, de 29e, is in het prachtige Noordpark in Zwijndrecht het Noordparkfestival. Voor de elfde keer dit jaar! Zo goed als alles is geregeld voor het festival, de bands voor de twee podia zijn geboekt, er is voor voldoende te eten en te drinken gezorgd, het kinderdorp wordt gevuld met allerlei vertier voor de kleintjes en er staan meer dan 25 kramen op de Cultuurmarkt.

Het was destijds een goede keuze: na twee jaar op het Raadhuisplein werd de Cultuurmarkt in 2013 gecombineerd met het Noordparkfestival in het park, waar beide manifestaties voordeel van hadden en hebben.

De belangstelling voor deelname aan de Cultuurmarkt was dit jaar weer groot. Maar er is nog wel een plekje voor een late beslisser. Wilma Schimmel regelt het allemaal. Via het e-mailadres van het Noordparkfestival, info@noordparkfestival.nl, kunnen kunstenaars zich alsnog bij haar melden. “De Cultuurmarkt is altijd op zoek naar iets nieuws”, vertelt Wilma, “dus vooral kunstenaars die nog niet eerder hebben deelgenomen of iets heel unieks kunnen laten zien, zijn van harte welkom!”

Zo zal het weer één grote verrassing worden voor de bezoekers van de Cultuurmarkt. Kunstenaars, ontwerpers, culturele organisaties en verenigingen presenteren zich op de cultuurmarkt met bijvoorbeeld een workshop, een demonstratie of informeren bezoekers vanuit een marktkraam.

Wat is er zoal in de aanbieding? Teveel om op te noemen, maar toch een kleine greep: er is fotografie, er zijn gehaakte cadeautjes, kussens en tassen gemaakt van oude spijkerbroeken en handgemaakte sieraden. Natuurlijk heel veel schilderijen, maar ook geboetseerde beelden (grappig in het Beeldenpark!). Je kunt er handgemaakte zeepjes kopen of het werk van een imker bekijken. Er is tiffany-kunst en glas-in-lood. “En het leuke is”, vertelt Wilma Schimmel, “de helft van de deelnemers is nieuw!”

Kortom, je kijkt je ogen uit. En dat combineer je dan met het genieten van de muziek van bijvoorbeeld de Beatles-coverband “Be Apple” uit Helmond, uit onze eigen regio het “Dry Riverbed Trio”, een bluesband met de Dordtse Dusty Ciggaar, de Dordtse feestband “De Donuts”, “Phil’s Bigband”, 20-man/vrouw sterk, of shantykoor “De Brulboei”, om er een paar te noemen.

Zaterdag 29 juni a.s. voor de elfde keer het Noordparkfestival gecombineerd met de Cultuurmarkt. Het eendaags festival voor alle inwoners van de gemeente Zwijndrecht, waar muziek en cultuur centraal staan en dat vorig jaar al zo’n 5000 bezoekers trok.
Het festival duurt dit jaar weer van 12 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds. En iedereen kan blijven eten, want er is een variatie van foodtrucks met voor elke smaak wel iets.