Daverend applaus voor dansspektakel

ZWIJNDRECHT – Afgelopen zondag vond er in Partycentrum Het Spektakel, een waar dansspektakel plaats. Twaalf meiden met een verstandelijke beperking gaven daar een prachtige dansshow weg, voor hun familie, vrienden en andere belangstellenden. De melodie van Grease klonk door de boxen, maar ook andere swingende beats van hedendaagse hits kwamen voorbij.

Al dertien jaar lang trainen de meeste van de twaalf meiden, tussen 17 en 34 jaar oud, iedere vrijdagavond in wijkvereniging De Wentelwiek. Dit is een gastvrije en vriendelijke omgeving waar de meiden zich ondertussen goed thuis voelen. Omdat ze al zo lang met elkaar trainen, vormen ze een hechte groep. Ze dansen niet alleen met veel plezier samen, ze helpen elkaar ook liefdevol, daar waar nodig, bijvoorbeeld bij positiewisselingen en moeilijke danspasjes. De danslessen in de Wentelwiek worden vrijwillig gegeven door Vanessa Landsmeer-Dalm, ook zij staat met veel plezier iedere vrijdagavond klaar om de meiden weer iets nieuws te leren. Maar haar belangrijkste drijfveer is vooral plezier maken. En dat lukt, want iedere vrijdagavond ervaart zij, samen met de dansmeiden, al dertien jaar lang als een feestje. Ook voor ouders is de Wentelwiek iedere vrijdagavond een plaats van ontmoeting, waar ze ervaringen met elkaar uitwisselen.

Optreden
Af en toe geven de dansmeiden een klein optreden voor hun ouders maar nooit eerder hebben zij een echte show opgevoerd. Omdat het ook voor deze meiden een mooie ervaring is om op een echt podium te dansen, voor een groot publiek, benaderde Vanessa Partycentrum Het Spektakel. Zij boden direct aan om de dansshow te sponsoren. Vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid ondersteunen zij jaarlijks een paar goede doelen. Dit jaar waren de twaalf dansmeiden de gelukkigen. Vanaf dat moment zijn de voorbereidingen direct begonnen. Een echte show, voor 200 man opvoeren, is toch wel even anders dan een paar dansjes laten zien aan ouders. Sinds november 2022 is de dansgroep dan ook druk bezig geweest met het in elkaar zetten van een dansshow.

Applaus
Na een grandioos optreden van ruim een uur, volgde er een daverend en welverdiend applaus. Ouders, andere familieleden en vrienden straalden van trots. Volgens Vanessa is dit het belangrijkste wat zij de dansmeiden wilde meegeven met dit optreden; trots zijn op jezelf. Het maakt volgens haar niet uit wie je bent of wat je kan, dansen is voor iedereen! En dat is precies wat de twaalf meiden met dit optreden hebben laten zien.