De vluchtelingenboot in Zwijndrecht.

De Drechtsteden bieden op verschillende locaties opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen aan. Zo stelt Zwijndrecht een kerk beschikbaar en liggen er al twee hotelschepen in de Schokhaven en aan de Wantijkade waar vluchtelingen opgevangen kunnen worden. “Het is wel afgelegen, maar de vluchtelingen zijn van harte welkom om Zwijndrecht te verkennen.”

In Zwijndrecht in de Schokhaven ligt hotelschip Bellissima. De bedoeling is dat daar maandag 130 vluchtelingen opgevangen worden. Hein van der loo, burgemeester van Zwijndrecht, wil de Oekraïners een veilige plek bieden in zijn gemeente. “Er ontstaat een roep om hulp en in Zwijndrecht zijn we klaar om daar aan bij te dragen.”

In Dordrecht werden de eerste vluchtelingen afgelopen zaterdag opgevangen, in het Crownpoint gebouw aan de Spuiboulevard. Maandag worden de Oekraïners opgevangen op de andere locaties in Zwijndrecht.

Het schip in de Schokhaven is afkomstig uit Duitsland. “De binnenvaartmarkt is best klein, dus binnen twee dagen hadden we het geregeld”, aldus Maurice Swets van de Blue Amigo waterbus. Volgens de burgemeester is het typisch Zwijndrecht dat de vluchtelingen op een boot worden opgevangen. “Het is wel afgelegen, maar ze zijn van harte welkom om Zwijndrecht te verkennen.”

Bekijk de video hieronder voor een kijkje in het schip: