COVID-19 besmetting loopt verder op

Totaal aantal meldingen gemeten vanaf 16 september.

STREEKNIEUWS    Met 19 positieve testuitslagen bereikte men in Zwijndrecht op zaterdag 3 oktober het hoogste aantal nieuwe besmettingen op 1 dag sinds de tweede coronagolf. In de dagen daarvoor lieten de cijfers hier ook al een duidelijke stijging zien. In totaal zijn er de afgelopen zeven dagen 75 inwoners van deze gemeente positief getest op het COVID-19 virus. Met 42 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners heeft Zwijndrecht nu het op-een-na hoogste aantal in de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Alleen in Alblasserdam is de situatie zorgelijker.

De stijging in Zwijndrecht komt overeen met de indicatie die men vooraf kreeg uit de rioolwatermetingen. Hierin was in de laatste meetperiode vrijwel een verdubbeling te zien van het aantal virusdeeltjes. Het aantal lag zelfs twee maal hoger dan in het naastgelegen Dordrecht hetgeen ook terug te zien is het aantal positieve testuitslagen van de stad. Deze ligt op 19,3 per 100.000 inwoners. In Hendrik-Ido-Ambacht waren er afgelopen zaterdag ‘slechts’ 5 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dit bracht het totaal voor deze gemeente de afgelopen week desondanks nog op 58 personen en blijft ook hier de situatie op het niveau zorgelijk.

In de andere buurgemeenten Ridderkerk en Barendrecht waren er zaterdag respectievelijk 21 en 22 positieve uitslagen. Beide gemeenten liggen in de Veiligheidsregio Rijnmond waarvoor momenteel het hoogste risiconiveau ernstig geldt. Wie corona gerelateerde klachten heeft kan een afspraak maken via telefoonnummer 0800-1202 voor het afnemen van een coronatest. (bron: RIVM)