ZWIJNDRECHT – Het college van burgemeester en wethouders van Zwijndrecht is bijzonder verheugd met de komst van jachtenbouwer Oceanco naar Zwijndrecht. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat het de voormalige werf van Heerema op het bedrijventerrein Groote Lindt heeft gekocht om daar een tweede vestiging in de Drechtsteden te openen.

De Heerema Fabrication Group zag zich eind 2018 genoodzaakt het kantoor te sluiten en de werf te verkopen vanwege de teruglopende orderportefeuille.

Gemeente meegedacht over soepele overdracht
“We zijn blij dat Heerema de gemeente vroegtijdig heeft betrokken bij de verkoop van de werf en ons de gelegenheid heeft geboden om als partner mee te denken over de vormgeving van de overdracht aan de nieuwe eigenaar Oceanco”, zegt wethouder Tycho Jansen (Economie). Hij complimenteert de bedrijven voor de constructieve manier waarop zij hebben samengewerkt om de verkoop mogelijk te maken.

De gemeente heeft de afgelopen maanden actief meegedacht en meegezocht naar mogelijkheden om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen en de periode van wisseling van werkzaamheden zo kort mogelijk te houden. “Daarbij hebben wij onze contacten met onder andere de Omgevingsdienst en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid ingezet om de bedrijven te begeleiden en obstakels in het overnameproces weg te nemen.”

Goede bestemming voor werf en toename werkgelegenheid
Wethouder Jansen is trots dat de jachtenbouwer voor Zwijndrecht heeft gekozen. Hij noemt de komst van Oceanco ‘heel belangrijk’, niet alleen omdat hiermee een goede watergebonden bestemming is gevonden voor de werf en de loodsen maar ook vanwege de werkgelegenheid. “Het vertrek van Heerema en het verlies van werkgelegenheid was een gevoelige klap voor heel Zwijndrecht. Met de komst van Oceanco groeit de werkgelegenheid tot meer dan vóór de sluiting van de werf. Deze ontwikkeling en de uitbreiding van dit bedrijf, zo dicht in de buurt van het moederbedrijf in Alblasserdam, is goed nieuws voor de gehele regio Drechtsteden. Daarnaast is het voor Zwijndrecht goed nieuws dat de beeldbepalende hallen bewaard blijven.”

De verwachting is dat de komst van de jachtenbouwer naar Zwijndrecht een significante groei van de werkgelegenheid zal opleveren.