CDA Europarlementariër brengt werkbezoek aan maritieme hotspots

Tom Berendsen (midden achterste rij, oranje vest) met delegatie op werkbezoek bij de Kooiman scheepswerf in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT – In de scheepsbouw werk je nooit alleen. Die woorden sprak Martin Bloem, directeur Corporate Affairs bij Damen Shipyards Group, tijdens het werkbezoek van CDA Europarlementariër Tom Berendsen aan het bedrijf in Gorinchem. Namens Damen Shipyards overhandigde hij Berendsen een brochure van het bedrijf met nadruk op de noodzaak van een Europese sectoragenda naar het voorbeeld van de Nederlandse sectoragenda voor de Maritieme Maakindustrie.

CDA Europarlementariër en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 6 juni Tom Berendsen bracht donderdag in het kader van de Europese Verkiezingen met een grote CDA delegatie een werkbezoek aan de maritieme sector in de regio Drechtsteden. Dat werkbezoek begon bij Restaria De Patrijs in Zwijndrecht, Tom Berendsen had dit bedrijf al eerder bezocht en was onder de indruk van de duurzaamheidsaanpak van deze lokale ondernemer, een mooi voorbeeld van een klein familiebedrijf.

Kooiman Marine Group in Zwijndrecht
Na een goed verzorgde lunch vertrok het gezelschap naar de scheepswerf van Kooiman Marine Group in Zwijndrecht. Wim Kooiman gaf uitleg over zijn familiebedrijf en de groei in de voorbije jaren. Joop Labee vertelde het CDA gezelschap over de interne opleiding die het bedrijf heeft opgezet om zo zelf
vakbekwaam personeel op te leiden. De eenjarige opleiding draait sinds 2021, leerlingen krijgen vier maanden theorie en lopen daarna een half jaar stage. ,,Wij leren ze lassen en tekening lezen om ze op te leiden tot bankwerker of loodgieter. We doen er alles aan om ze binnen te houden tijdens en na de opleiding”. Na het bezoek aan de bedrijfsschool was er nog een rondleiding over de scheepswerf Kooiman.

Scheepswerf Damen in Gorinchem
Na het bezoek aan Kooiman Marine Group reisden de CDA’ers met de Waterbus stroomopwaarts naar scheepswerf Damen in Gorinchem. Op de Waterbus gaf wethouder Tycho Jansen nog uitleg over de ontwikkeling van Pier14, een ‘maritiem bedrijventerrein. Ook Gerbrand Schutte van de Waterbus gaf een presentatie over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij de Waterbus. Na aankomst bij Damen Shipyards kreeg men een bedrijfspresentatie en na overhandiging van de brochure van Damen Shipyards werd onder leiding van Jos
van Woerkum van Damen Shipyards door de CDA delegatie net als bij Scheepswerf Kooiman een kijkje genomen bij de schepen in aanbouw.

Actievere samenwerking nodig
Ook Damen Shipyards is een mooi voorbeeld van een Nederlands familiebedrijf, daar zijn er veel van in deze regio. Damen Shipyards ziet volop kansen voor de Nederlandse en Europese scheepsbouw in de noodzaak tot verduurzaming van de scheepvaart. Daarvoor zijn veel nieuwe schepen nodig, maar ook veel nieuwe technologie die het bedrijf allemaal in huis heeft. Ook vanuit toeleveranciers is de nodige kennis in huis. Volgens Bloem hebben ze daarbij soms veel last van overheden, door onder andere verdeling van subsidies binnen Europa, die gezond ondernemerschap in de weg kunnen staan. Na overhandiging van de brochure vroeg Tom Berendsen wat Damen Shipyards nodig heeft van Europa. Martin Bloem noemde daarbij nog actievere samenwerking binnen Europa met makkelijkere toegang tot de markt en snellere programma’s voor verduurzaming. Tom Berendsen erkende de noodzaak tot die betere Europese samenwerking, zoals bijvoorbeeld in het Europees Defensie Fund (EDF), maar toegang is moeilijk, zeker voor kleinere bedrijven. Richard Keulen, Director Corporate Strategy and Innovation van Damen Naval benadrukte in zijn presentatie eveneens de noodzaak tot samenwerking binnen Europa.

Bron CDA Zwijndrecht