Burgemeester sluit woning vanwege vondst hennepkwekerij

ZWIJNDRECHT – Burgemeester Edo Haan van Zwijndrecht heeft vrijdag 7 april een woning laten sluiten voor de duur van drie maanden. In de woning aan de Onderdijkserijweg werd 14 februari namelijk een hennepkwekerij aangetroffen.

De kwekerij bestond uit twee kweekruimtes, waar assimilatielampen, een aan- en afzuiginstallatie, ventilatoren, meerdere droogrekken en droogmanden werden aangetroffen. Er is een gering aantal planten gevonden, maar wel een veelvoud aan platenpotten en resten van de hennepplant, waaruit blijkt dat er eerdere oogsten hebben plaatsgevonden. De stroomvoorziening werd illegaal afgetapt.

Openbare orde herstellen
De burgemeester sluit elk pand in de gemeente voor de maximale termijn van drie maanden, als er een handelshoeveelheid drugs, een hennepkwekerij of een drugslab wordt aangetroffen. Ook bij voorbereidende activiteiten voor het opzetten van een kwekerij of een drugslab worden panden tijdelijk gesloten. De burgemeester wil met het sluiten van panden de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hij deze praktijken niet tolereert. Burgemeester Haan: “In Zwijndrecht is geen plek voor dit soort criminele praktijken.”

Hard aanpakken
De gemeente pakt de productie van verdovende middelen hard aan. Deze vorm van criminaliteit werkt ondermijnende criminaliteit in de hand en brengt gevaren met zich mee voor bewoners en omwonenden. De kans op brand en lekkage is groot. Gebruikte apparatuur is veelal brandgevaarlijk en vaak is er geknoeid met de stroom. Criminelen die zich bezighouden met hennepteelt gebruiken onderling veel geweld en trekken vaak meer criminaliteit aan. Bewoners worden gechanteerd of bedreigd. De sluitingen zijn een signaal naar (drugs)criminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring is dat hierdoor de bereidheid om verdachte zaken te melden toeneemt.

Signaleren en melden
Signalen van buurtbewoners zijn bij de aanpak van criminaliteit voor de politie erg belangrijk. Inwoners die verontrustende, vreemde zaken zien, kunnen met hun contact opnemen via telefoonnummer 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000 of mail naar www.meldmisdaadanoniem.nl.

Bron: Gem. Zwijndrecht