ZWIJNDRECHT – ABB Bouwgroep-B.V. uit Sliedrecht heeft nieuwbouwplannen voor de Van ’t Hofflocatie aan de Lindtsebenedendijk in Zwijndrecht. Daarbij blijft de historische boerderij behouden. De Historische Vereniging Zwijndrecht had daar nadrukkelijk om gevraagd en is verheugd met de huidige plannen.

Boerderij had vele functies
De boerderij dateert uit de 17e eeuw en is sindsdien vele malen herbouwd of aangepast. Tot 1960 had de boerderij een agrarische functie en was hij eigendom van boer Pons. Behalve boer was Thijs Leendert Pons tevens (de laatste) dijkgraaf van de Zwijndrechtse Waard. In 1960 kocht de gemeente de boerderij om deze te verbouwen tot de eerste sporthal van Zwijndrecht. In 1998 vestigde sportschool Fitness City zich in de boerderij en sinds 2010 is het het onderkomen van Diamond Gym.

In december 2018 werden de herontwikkelingsplannen voor de Van ’t Hofflocatie aan de Lindtsebenedendijk 151 voor het eerst besproken in de Zwijndrechtse gemeenteraad. ABB wilde aanvankelijk zo’n 45 woningen op deze locatie bouwen waarbij de boerderij vanwege de slechte staat zou worden gesloopt. Hoewel de boerderij historische waarde heeft, is het geen monument. Tijdens de raadsvergadering pleitte de Historische Vereniging Zwijndrecht ervoor de boerderij te behouden. Ook omwonenden gaven aan het beeldbepalende pand graag behouden te zien. ABB heeft daarop de plannen aangepast waarbij de boerderij behouden blijft en wordt getransformeerd naar zorgappartementen.

Wethouder: blij dat boerderij behouden blijft
Wethouder Jos Huizinga (Ruimtelijke Ontwikkeling en Monumenten) is blij dat ABB erin is geslaagd een ontwerp te maken waarin plaats is voor de boerderij. “Omdat het geen monument is, hadden we als gemeente geen middelen in handen om behoud van de boerderij af te dwingen. We zijn dan ook erg blij dat eigenaar-ontwikkelaar ABB de historische waarde van het pand inziet en zich maximaal heeft ingespannen om het voor Zwijndrecht te behouden. We zijn ook bijzondere dank verschuldigd aan de Historische Vereniging Zwijndrecht. Mede dankzij hun constructieve rol blijft de karakteristieke boerderij behouden voor de toekomst.”  

Verbouwing met respect voor het erfgoed
ABB heeft voor de transformatie van de boerderij de samenwerking gezocht met Toornman Architecten uit Schiedam. Dit bureau heeft ervaring met het ‘ombouwen’ van oude bouwwerken tot functionele zorggebouwen. Maurice de Jongh van de Historische Vereniging: “Deze architect gaat met veel respect om met het erfgoed. Zo is ervoor gekozen om de lift buiten de bestaande schuur te plaatsen en de (nood)trappen subtiel en onopvallend los van de schuur neer te zetten. Ook de plaatsing van de ramen in het dak van de boerderij is met uiterste subtiliteit gedaan waardoor het idee van het ‘enorme dak’ dat de boerderij zo kenmerkt, blijft bestaan. Aan de binnenkant is eveneens vele zorg besteed. Zo wordt één van de bijzondere spanten bewaard en op een zichtbare plaats in het gebouw herplaatst. De architect kijkt of delen van de overige spanten hergebruikt kunnen worden, evenals andere historische elementen om op die manier het maximale uit de boerderij te halen.”
Op het erf rondom de boerderij wil de ontwikkelaar ongeveer 40 eengezinswoningen realiseren, deels in een rijtje en deels 2-onder-1-kap. Om dit te kunnen doen moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Inloopavond in Kubiek
Dinsdag 14 januari is er een inloopavond in Kubiek voor omwonenden en andere belangstellenden. Zij kunnen dan de eerste schetsen voor de woningen en de verbouwing van de boerderij bekijken en vragen stellen aan de ontwikkelaar en de gemeente. De inloopavond is van 19-21 uur.