Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht restafval bijna gehalveerd

ZWIJNDRECHT – De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval gezorgd. Dat blijkt uit de jaarcijfers van afvalverwerker HVC. Per inwoner gaat het om zo’n 81 kilo afval dat niet in de verbrandingsoven is beland.

Vanaf 1 januari 2023 betalen inwoners van Zwijndrecht elke keer bijna 7 euro als ze de grote grijze afvalcontainer aan de straat zetten. Het zogenoemde recycle-tarief heeft als doel om inwoners te motiveren beter afval te scheiden. Het tarief geldt namelijk niet voor plastic- en gft-afval.

Hergebruik stimuleren
“De grootste milieu-impact is te bereiken door afval te voorkomen”, schrijft HVC-directeur Dion van Steensel in het jaarverslag. “De kern van de opgave van HVC is om zo snel mogelijk de totale hoeveelheid afval te laten dalen en het afval dát ontstaat zo goed mogelijk te hergebruiken.”

Na de succesvolle invoering van het recycle-tarief in Zwijndrecht, volgen volgens HVC dit jaar nog de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht. Alle voorbereidingen zijn hiervoor dit jaar getroffen, aldus de afvalverwerker.

Dit is een artikel van Streekomroep56.