Directeur Ellen Joan van Vliet van het NIAZ (voorgrond links) overhandigt het certificaat aan ASZ-bestuurder Anneke Sanderse


Voor de komende vier jaar heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis zich weer verzekerd van het NIAZ-certificaat, hét keurmerk voor kwaliteit en veiligheid in de zorg. Directeur Ellen Joan van Vliet van het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg) kwam het behaalde ‘diploma’ op 15 april overhandigen.

“Jullie hebben aangetoond op enthousiaste en duurzame wijze met kwaliteit bezig te zijn en continu beter te willen worden in het leveren van goede en veilige zorg”, zei Van Vliet. In januari bezocht een auditteam een week lang het ziekenhuis om de zorg en de procedures van alle kanten intensief te bekijken en door te lichten en medewerkers en patiënten te bevragen. Getoetst werd daarbij op ruim tweeduizend strenge criteria op allerlei gebieden en alle locaties. Aan ruim 98 procent hiervan werd voldaan. Voor een aantal eisen waaraan (nog) niet voldaan werd, moet het ziekenhuis zelf maatregelen treffen en later dit jaar bewijzen dat het alsnog op orde is.

Dit is de vierde keer op rij dat het Albert Schweitzer ziekenhuis slaagt voor dit ‘examen’. Deze keer was dat voor het eerst binnen de aangescherpte (internationale) systematiek ‘NIAZ-QMentum’, waarbij de focus dichtbij de patiënt, de processen en de werkvloer ligt. “Daar zijn we enorm blij mee en deze prestatie is een felicitatie waard aan iedereen”, zegt Anneke Sanderse namens de Raad van Bestuur. “Met de laatste verbeterpunten zijn we al volop bezig en dat komt beslist goed. Onze patiënten mogen erop rekenen dat de cultuur van veilig werken, steeds vernieuwen en verbeteren bij ons stevig verankerd zit.”