Zwijndrecht vangt vluchtelingen op in de Develhal en Develsteinhal

ZWIJNDRECHT – De gemeente Zwijndrecht gaat in de loop van augustus gedurende 2 weken 150 vluchtelingen opvangen in de Develhal en de Develsteinhal in Zwijndrecht.

De crisisnoodopvang vloeit voort uit de vraag van het Rijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de 25 Veiligheidsregio’s om op korte termijn te zorgen voor tijdelijke opvangplekken. De opvanglocaties van asielzoekers, met name in het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel, zitten overvol. De situatie is zo schrijnend dat vluchtelingen in Ter Apel regelmatig de nacht buiten of op plastic stoelen moeten doorbrengen.

Namens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gaat de gemeente Zwijndrecht onderdak bieden aan 150 vluchtelingen uit landen als Syrië, Afghanistan, Jemen en Eritrea. De gemeente zorgt voor bed, bad, brood, veiligheid en ondersteuning. De details van de opvang worden in overleg met het COA nog bepaald.

‘De nood is hoog’
Burgemeester Hein van der Loo: “Zie de beelden uit Ter Apel. De nood is hoog en daarom springen we bij. Het is aan het COA om de opvang van vluchtelingen structureel beter te regelen.” 

De directe omgeving en de gebruikers van de sporthallen zijn inmiddels geïnformeerd. De gemeente gaat met de gebruikers van de hallen in gesprek over vervangende locaties. Dat wordt een grote uitdaging, want in Zwijndrecht worden alle sporthallen en gymzalen intensief gebruikt. 

“Het is vervelend dat we deze gymzalen even niet kunnen gebruiken voor sport en spel. We doen onze uiterste best om vervangende locaties te regelen”, aldus Van der Loo.