Zwijndrecht scoort laag bij elektrificatie; Hendrik-Ido-Ambacht doet het beter

Zonnecellen

REGIO – Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 5,5 mag Pijnacker-Nootdorp zich de meest geëlektrificeerde gemeente van Zuid-Holland noemen. Ook in Lansingerland, Goeree-Overflakkee en Kaag en Braassem is sprake van een hoge score, terwijl er in Rotterdam nog veel werk aan de winkel is (1,8). Ook Papendrecht doet het relatief matig.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld.

Zwijndrecht en Papendrecht
Papendrecht en Zwijndrecht scoren het laagst in de Drechtsteden als het gaat om de EEC: Papendrecht 2,9 en Zwijndrecht 2,7. In beide gemeenten is het percentage warmtepompen laag: in Papendrecht 1,3% en in Zwijndrecht 1,2%. Sliedrecht scoort op dit gebied het hoogst in de regio: 4,1 % van de huishoudens heeft een warmtepomp.

Foto: Slimster.nl

Hendrik-Ido-Ambacht
Hendrik-Ido-Ambacht doet het beter dan Zwijndrecht. De EEC-score is 4,0. Er zijn veel zonnepanelen: 39,7 procent van de huishoudens hebben deze panelen. Ook zijn er relatief veel warmtepompen: 2,6 procent van de huizen wordt elektrisch verwarmd.

Zonnig Hardinxveld-Giessendam
Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan was Hardinxveld-Giessemdam als winnaar uit de bus gekomen. Liefst 48,4 procent van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeenten Lansingerland en Goeree-Overflakkee scoren bijna 50 procent. In de gemeenten Rotterdam en Den Haag, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Rotterdam kent met 8,5 procent na Amsterdam het laagste percentage woningen met zonnepanelen van alle Nederlandse gemeenten.

Warmtepompen
Qua warmtepompen steekt de gemeente Zoeterwoude er daarentegen bovenuit. Hier wordt ruim een op de dertien woningen elektrisch verwarmd. Rijswijk noteert bijna hetzelfde percentage, terwijl elektrisch verwarmen ook in Waddinxveen al populair is. Wederom is het de gemeente Rotterdam die ook op dit gebied het laagst scoort, met slechts 0,6 procent. Dat is nog net iets minder dan de gemeente Voorschoten (1 procent).

Dordrecht veel elektrische auto’s
Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan zijn het met name de gemeenten Dordrecht, Teylingen en Den Haag die een hoge score noteren. In Dordrecht gaat het om 4,9 procent EV’s (Papendrecht: 2,7 procent). Teylingen kent met 5,6 procent het hoogste percentage. Opvallend is dat Hardinxveld-Giessendam, waar de woningen grossieren in zonnepanelen, het laagste percentage huishoudens met een elektrische auto heeft. Zij zouden deze met eigen zonnestroom juist in veel gevallen goedkoop kunnen opladen. Pijnacker-Nootdorp, dat dus de hoogste Eco-Electric Index krijgt toebedeeld, staat weliswaar op geen enkel vlak bovenaan, maar wel telkens in de top-6.

Bekijk hier alle resultaten slimster.nl/nieuws/dit-is-de-meest-geelektrificeerde-gemeente-van-nederland/

Bron: Slimster.nl