Zwijndrecht, HVC en Oasen onderzoeken het opwekken van duurzame warmte met aquathermie

ZWIJNDRECHT – Ruim 1.000 corporatiewoningen in de wijk Walburg krijgen in de toekomst stadsverwarming via een nieuwe duurzame warmtebron, de TEO-centrale (thermische energie uit oppervlaktewater). Hiermee kunnen de (corporatie)woningen en ander vastgoed op een duurzame manier aardgasvrij verwarmd worden. De gemeente Zwijndrecht, warmtebedrijf HVC en drinkwaterbedrijf Oasen werken hier samen aan. Een TEO-centrale wekt warm water op door middel van aquathermie; het verwarmen van gebouwen door het gebruik van warmte uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. Een nieuwe drinkwaterzuivering van Oasen gaat inwoners van de gemeente Zwijndrecht voorzien van betrouwbaar drinkwater, geproduceerd met de modernste zuiveringstechnieken.

Wethouder Jacqueline van Dongen vertelt: “Het gebruik van aquathermie als duurzame bron voor het verwarmen van woningen en gebouwen is een belangrijke stap. De actualiteit van vandaag zorgt voor het besef dat de noodzaak groter is dan ooit. Partners waar je op kan bouwen en die hetzelfde doel voor ogen hebben, heb je hier zeker voor nodig. Nu is het tijd om door te pakken en deze duurzame warmtebron samen te realiseren.”

Locatie TEO-centrale
Warm water wordt straks opgewekt uit het oppervlaktewater van de Oude Maas. Daarom is een installatie nodig in de buurt van de rivier. HVC en de gemeente zijn op zoek gegaan naar een locatie en uit onderzoek kwam het terrein van Oasen als geschikte locatie naar voren. Oasen heeft aangeboden om op haar terrein te kijken naar de mogelijkheden. Ook wordt goed gekeken hoe dit past binnen de omgeving. Hierbij worden de omwonenden nauw betrokken. Naast het beschikbaar stellen van een locatie wordt er ook onderzocht of er warmte kan worden onttrokken aan toekomstige afvalstromen van Oasen.

’Het ontwikkelen van Aquathermie is een belangrijke pijler binnen onze meerjaren bronnenstrategie bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarmee zijn we heel blij met dit project en deze samenwerking’, zegt Marco van Soerland, directeur Warmte HVC.

‘Door de verandering van het klimaat moeten we in Nederland anders omgaan met de uitdagingen die voor ons liggen. Samenwerken in de waterketen is essentieel om te komen tot duurzame oplossingen voor de maatschappij. Oasen loopt als drinkwaterbedrijf voorop met het ontwikkelen en implementeren van de nieuwste zuiveringstechnieken. Op die manier zorgen we ervoor dat onze klanten altijd en blind kunnen vertrouwen op het beste drinkwater uit de kraan’, aldus Walter van der Meer, directeur Oasen.

Samenwerkingsovereenkomst getekend
Woensdag 6 april 2022 ondertekenden de gemeente Zwijndrecht, HVC en Oasen de samenwerkingsovereenkomst. Weer een mooie stap in de Energietransitie om Zwijndrecht aardgasvrij te maken en te voorzien van schoon drinkwater.