Zwijndrecht huldigt paralympische sporters Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld met Olympisch Dukaat

ZWIJNDRECHT – Tijdens een etentje in de Pietermankerk in Zwijndrecht kregen paralympische sporters Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld een Olympisch Dukaat uit handen van wethouder Ronald de Meij (sport). De sporters – beide zwemmers – werden geëerd met deze nieuwe Zwijndrechtse onderscheiding, vanwege hun deelname en uitzonderlijke prestaties op de Paralympische Spelen.

Chantalle heeft in Tokyo meerdere medailles op haar naam kunnen schrijven: 2 x goud, 2 x zilver en 1 x brons. Goud op de 100 meter vrije slag en 200 meter wisselslag, zilver op de 50 meter vrije slag en 100 meter vrije slag en brons op de 100 meter vlinderslag. Het was de 2e keer dat ze meedeed met de Paralympische Spelen en wist op elke afstand een medaille te veroveren.

Rogier kwam voor het eerst uit op de Paralympics en niet onverdienstelijk: hij sleepte van de 5 wedstrijden maar liefst 3 gouden medailles in de wacht: op de 400 meter vrije slag, 200 meter wisselslag en 100 meter vlinderslag. Beide zwemmers komen uit de gemeente Zwijndrecht en hebben altijd getraind bij zwemvereniging ZZ&PC De Devel, waar ze nog steeds lid van zijn. Chantalle en Rogier wonen op dit moment in Amersfoort. 

Olympisch Dukaat
De gemeente is trots op deze sporters en op het feit dat er zoveel talent in Zwijndrecht wordt opgeleid. Ze vormen een bron van inspiratie. Omdat er geen passende gemeentelijke onderscheiding voor olympische sporters was, is in overleg met het Sportplatform Zwijndrecht het Olympisch Dukaat in het leven geroepen. De onderscheiding is bedoeld voor sporters die in Zwijndrecht wonen of minimaal 4 jaar aaneengesloten lid zijn van een Zwijndrechtse sportvereniging, en hebben deelgenomen aan de Olympische of Paralympische Spelen. Wethouder Ronald de Meij had de eer om de eerste Olympische Dukaten uit te reiken. Dat deed hij in het bijzijn van familie en vrienden van Rogier en Chantalle, het college van B&W, het Sportplatform en gemeenteraadsleden.

Wethouder Ronald de Meij: “Deze twee Zwijndrechtse topsporters brengen met hun prestaties sport heel dichtbij. Kinderen en jongeren zien dat grote talenten ook gewoon in hun eigen straat kunnen wonen. Hun enthousiasme en prestaties kunnen anderen net dat duwtje geven om ook te gaan sporten. Dat steunen wij als gemeente van harte!”

Geweldige prestaties
In 2012 werd Rogier in een tijdsbestek van 3 maanden nagenoeg blind. Hij was al actief als wedstrijdzwemmer en is dat blijven doen. Tijdens de sluitingsceremonie van de spelen mocht hij de Nederlandse vlag dragen. Chantalle bleek een waar talent toen ze in 2008 begon met wedstrijdzwemmen. Het feit ze maar 1 hand heeft, een scoliose in haar rug en een blokkade in haar schouder, hield haar niet tegen. Haar topsportcarrière eindigt ze met deze geweldige prestaties op de spelen. Beide sporters werden onlangs al onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Hein van der Loo: “Wat een geweldige prestaties hebben Chantalle en Rogier neergezet. We zijn apetrots op onze toppers.”

Bart Deurloo
Naast de 2 paralympiërs vertegenwoordigde ook turner Bart Deurloo van gymnastiekvereniging O&O ons land tijdens de Olympische Spelen. Aangezien Bart op dit moment niet in het land is, zal de gemeente hier op een later moment aandacht aan besteden.