Zwijndrecht en Dordrecht begonnen met uitzetten van derdelanders

Foto: Maurice Laparlière. Opvanglocatie Crown Point in Dordrecht

REGIO – De ene rechtbank vindt dat ze mogen blijven, de andere rechtbank oordeelt dat ze weg moeten. Dordrecht en Zwijndrecht zijn samen met Meppel als eerste gemeenten in Nederland begonnen met het uitzetten van gevluchte derdelanders uit Oekraïne. Het gaat volgens de gemeente Dordrecht om ongeveer negentig mensen, in Zwijndrecht om zes. Ze slapen volgens de gemeenten onterecht in de opvang voor Oekraïners en kunnen veilig terug naar hun landen van oorsprong.

De zogeheten derdelanders zijn weliswaar gevlucht voor de oorlog in Oekraïne, maar ze komen oorspronkelijk uit landen als Maleisië, Nigeria en Turkmenistan. Die worden als veilig beschouwd. “Zij maken ruimte voor mensen die de nog steeds voortdurende oorlog in Oekraïne ontvluchten”, laat een Dordtse gemeentewoordvoerder weten. De derdelanders in Dordrecht slapen nu in opvanglocatie Crownpoint bij het Stadskantoor en in een voormalig kantoorgebouw op de Singel, niet ver van het station.

Ruimte maken
De woordvoerder wijst erop dat in Dordrecht na Amsterdam de meeste derdelanders worden opgevangen. Vorige week liet burgemeester Kolff van Dordrecht al doorschemeren dat op korte termijn begonnen zou worden met uitzetten. Hij noemde als voorbeeld vluchtelingen die in Oekraïne studeerden toen de oorlog uitbrak, maar uit een veilig land als India komen. “Je ziet dat er maar mondjesmaat plekken bijkomen in de opvang”, legde Kolff uit. De uitgezette derdelanders maken volgens hem ruimte voor reguliere vluchtelingen uit Oekraïne.

2.700 opvangplekken
In totaal zouden op deze manier landelijk ongeveer 2.700 opvangplekken vrijgemaakt kunnen worden. Broodnodig, volgens Kolff omdat Oekraïners nu soms worden geweigerd omdat er geen plek is in de opvang. De gemeentewoordvoerder van Dordrecht wijst erop dat vluchtelingen eerst wordt verzocht vrijwillig hun opvang te verlaten. “Bij weigering volgt dwang door de politie.” Hij vervolgt: “Het is het COA, de IND en gemeente Dordrecht er alles aan gelegen om de derdelanders zorgvuldig te begeleiden naar een passende vervolgroute.”

Rechtspraak onduidelijk
Toch klinken er ook geluiden dat er niets is geregeld voor de vluchtelingen die vandaag op straat staan. Tientallen derdelanders hebben hun uitzetting bij de rechter aangevochten. Sommige rechters oordeelden dat de vluchtelingen inderdaad de opvang uit moeten, maar volgens anderen mogen ze net zo lang blijven als Oekraïense vluchtelingen. Door die onduidelijkheid besloten de meeste gemeenten te wachten met uitzetten. Dat is niet verplicht. Ook in Zwijndrecht en Meppel worden vanaf vandaag derdelanders uitgezet. Volgens de NOS gaat het in Zwijndrecht om zes mensen.