VIP-team Yulius nieuwe naam voor team vroege interventies bij psychoses

DORDRECHT –  VIP-team Yulius. Dat is de nieuwe naam voor het team dat tot nu toe Yulius Eerste Psychose-team (YEP) heette. De afkorting VIP staat voor Vroege Interventie Psychose. Met de nieuwe naam blijft het werk van het team duidelijk herkenbaar voor cliënten, ouders, verwanten, verwijzers en andere doelgroepen.

Het VIP-team Yulius is zo’n tien jaar geleden onder de naam YEP opgericht. Toentertijd was het in Nederland een van de eerste teams. Inmiddels is landelijk de term VIP ingeburgerd geraakt: Vroege Interventie Psychose. Om goed herkenbaar te blijven binnen de sector en bij verwijzers, heeft Yulius besloten om voortaan ook die benaming te gebruiken. Het VIP-team van Yulius behandelt vanuit Dordrecht, Barendrecht en Gorinchem cliënten in Zuid-Holland Zuid en het zuidelijk deel van Rotterdam-Rijnmond.

Doelgroep 15 tot 35 jaar
Het VIP-team binnen Yulius onderscheidt zich van andere teams door de doelgroep van adolescenten en volwassenen. Het behandelt cliënten met een eerste psychose of een hoog risico hierop al vanaf 15 tot 35 jaar. Een psychose is een toestand waarbij iemand de grip op de realiteit kwijt is. De patiënt ziet of hoort soms dingen die anderen niet zien of horen en is overtuigd van bepaalde waanideeën, die niet kloppen.

Vroeg onderkennen en behandelen
Voor de groep met een extreem hoog risico op een psychose is binnen het VIP- team Yulius ook een programma voor Early Detection and Intervention (EDI). Daarbij gaat het om cliënten die nog geen psychose hebben ontwikkeld, maar die wel een hoog risico lijken te lopen. Dat kan bijvoorbeeld doordat zij familiair zijn belast of omdat zij al bepaalde klachten hebben.

Bron: Yulius