‘Ze zijn echt gegroeid’

HENDRIK-IDO-AMBACHT/ZWIJNDRECHT/ HEERJANSDAM – Sinds maandag 19 april is de buitenschoolse opvang van PIT kinderopvang & onderwijs weer open. Een feestelijke dag na zo’n vier maanden gesloten te zijn. “De pedagogisch medewerkers en andere betrokkenen hebben de kinderen enorm gemist en konden niet wachten hen weer te verwelkomen,” aldus bestuurder Ad Vos van PIT kinderopvang & onderwijs. De opening is ook weer een kleine stap richting normaal, de situatie waar iedereen zo naar verlangt.

Aan de opening ging heel wat voorbereiding vooraf. “We willen er natuurlijk alles aan doen om besmettingen te voorkomen en houden ons aan de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat je goed naar de maatregelen moet kijken die nodig zijn om een en ander verantwoord en zo veilig mogelijk weer plaats te laten vinden. Daar is veel aandacht en tijd aan besteed,” benadrukt Ad.

Sasja van Hofwegen, pedagogisch medewerker bij christelijk kindcentrum De Meander was dolblij de kinderen weer te mogen verwelkomen. “Ze moesten in het begin even wennen. We startten in de kring met wat drinken en fruit en hebben eerst gezellig gekletst, daarna was het al snel weer vertrouwd.” Als maatregelen die genomen zijn, noemt ze: “De kinderen van groep 1 tot en met 3 spelen gescheiden buiten van de kinderen uit groep 4 tot en met 8. Ook is er een aparte in- en uitgang voor deze groepen. Daarnaast houden we ons aan de richtlijnen die binnen ons kindcentrum gelden, op basis van de landelijke protocollen, en dragen de pedagogisch medewerkers ‘face shields’.”

In de periode dat de bso gesloten was, ontfermde Sasja zich met haar collega’s over de noodopvang. “Daar kwamen natuurlijk niet alle kinderen, daarom was het zo leuk om nu iedereen weer te zien. Sommigen zijn echt gegroeid in vier maanden of kunnen opeens veel meer. Die ontwikkeling gaat heel hard.” Voor de meivakantie staan allerlei uitdagende activiteiten op het programma van de buitenschoolse opvang bij De Meander, zoals het maken van zandtekeningen, detective-spelletjes en bibberbots. Ook op de andere locaties van PIT zijn volop leuke activiteiten in deze periode. “We doen er alles aan om er voor de kinderen, ondanks de anders dan andere tijd, iets moois van te maken en hopen van harte dat na de zomer alles weer ‘normaler’ is,” besluit Ad.