DORDRECHT- Op woensdag 23 januari ging de Kindersynode in het Onderwijsmuseum feestelijk van start met de première van de animatiefilm Sanne’s Synode. Onderdeel hiervan is het gelijknamige onderwijsprogramma ‘Sanne’s Synode’ dat aan scholen in Dordrecht wordt gegeven. Met succes want in de afgelopen maanden maakten al ruim 20 schoolgroepen kennis met het programma.

Workshops Sanne’s Synode

In het onderwijsprogramma bekijken leerlingen gezamenlijk de film Sanne’s Synode. Vervolgens voeren zij een tweetal verschillende opdrachten uit. Na het bekijken van de wandplaat van illustrator G.J.B. van Hove – gebaseerd op het beroemde schilderij van Pouwels Weyts de Jonge – gaan de leerlingen in discussie over identiteit en religie.

Vragen waar de leerlingen bij stilstaan zijn bijvoorbeeld: ‘Moet jouw vriendje of vriendinnetje hetzelfde geloven als jij?, Mag iedereen vinden wat hij of zij wil?’ of ‘Ben je een beter mens als je in God gelooft?’ Deze vragen zijn geïnspireerd op de animatiefilm en hebben geleid tot vele discussies. In de tweede opdracht werken de leerlingen samen aan één grote tekening. Er is echter één belangrijk obstakel: tijdens het tekenen mag je niet met elkaar praten. Hoe kom je in korte tijd tot een gezamenlijk besluit? Een echte uitdaging die ware kunstwerken heeft opgeleverd.

Groot succes
De beschikbare plaatsen voor de workshops zaten snel vol. Vanwege het succes van de Kindersynode heeft het Onderwijsmuseum besloten nog 10 extra workshops te vergeven aan geïnteresseerde scholen. Op dit moment hebben al 23 groepen deelgenomen aan dit programma rondom de viering van 400 jaar Synode.

Aanmelden voor de extra workshops
Docenten die hun school of klas nog willen aanmelden kunnen contact opnemen met de afdeling Educatie van het Nationaal Onderwijsmuseum via educatie@onderwijsmuseum.nl.