Werkzaamheden sfeervol en levendig Veerplein gestart

ZWIJNDRECHT – Begin februari is gestart met de werkzaamheden aan het Veerplein en omgeving. De komende jaren wordt gewerkt aan een sfeervol en levendig Veerplein. Voor jong en oud een prachtige locatie om te wonen en te recreëren. Er kan in de toekomst volop genoten worden van de splinternieuwe wandelpromenade met schitterend uitzicht over het water. Het Maasplein en De Werf worden als eerst aangepakt, daarna volgen de Nieuwstraat en Ringdijk.

De aanleiding voor het opknappen van het Veerplein is de verzakte kade. De kade wordt vernieuwd en opgehoogd, zodat de kans op natte voeten bij hoog water niet meer aanwezig is. Wethouder Jos Huizinga: “Ik ben blij dat de werkzaamheden nu echt gestart zijn. Het Veerplein is zo’n prachtige locatie! Je hebt een schitterend uitzicht op het water en Dordrecht. In de nieuwe inrichting is hier straks een wandelpromenade die ook goed toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn. De aanlegplek voor de binnenvaartschepen blijft trouwens aanwezig. Want dat hoort toch ook bij Zwijndrecht.”

Maasplein en De Werf

Het gebied rondom het Maasplein en De Werf wordt sfeervoller gemaakt met ‘groene’ parkeerplaatsen. Op het plein komen twee soorten iepen die bestand zijn tegen bepaalde ziekten. De parkeerplaatsen worden omringd met groene hagen. De afvalcontainers gaan ondergronds.

Nieuwstraat

Als de werkzaamheden aan het Maasplein en De Werf zijn afgerond begint de aannemer aan de Nieuwstraat. De Nieuwstraat krijgt een nieuwe indeling. Voor de huizen wordt de stoep verbreed. De rijweg en nieuwe groene parkeervakken komen wat hoger te liggen dan nu. De drie grote bomen blijven daarbij behouden. Het parkeerterrein wordt ook hier omringd met groene hagen. Een poller zal de straat en de parkeervakken in tweeën verdelen. Een deel is voor de bewoners (vergunning) en een deel is voor bezoekers. Op die manier wordt minder verkeer vanuit het Marsdiep verwacht.

Ringdijk

De gemeente begint komende zomer met de werkzaamheden aan de Ringdijk. De belangrijkste veranderingen zijn extra parkeerplaatsen en de invoering van een 30 km zone. Hiermee zorgen we voor een veiligere verkeerssituatie. Over het definitief ontwerp spreekt de gemeente nog met omwonenden.

Overleg met bewoners

De verwachting is dat de werkzaamheden in 2025 volledig zijn afgerond. Ook gedurende deze periode blijft de gemeente in overleg met bewoners en ondernemers over de werkzaamheden.