Waterbus vaart in zomer ook op zondag tussen Hooikade en Veerplein

STREEKNIEUWS – De Waterbus vaart tijdens de zomerdienstregeling op alle dagen tussen halte Hooikade (Dordrecht) en Veerplein (Zwijndrecht). In de oorspronkelijke dienstregeling zou de Waterbus niet op zondag varen tussen deze twee haltes, maar door een bijdrage van de gemeenten gebeurt dit alsnog. De zomerdienstregeling gaat in op 4 april en loopt tot 1 oktober. 

De gemeenten zijn ervan overtuigd dat ook op zondag voldoende reizigers gebruik maken van de verbinding Hooikade-Veerplein. Daarom dragen zij nu beiden eenmalig €30.000,- bij om dit mogelijk te maken. Hiermee willen de gemeenten aantonen dat ook de verbinding op zondag structureel moet worden opgenomen in de dienstregeling.

Petitie

De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het personenvervoer over water. Blue Amigo voert dit sinds 1 januari 2022 uit, met een nieuwe dienstregeling. Blue Amigo heeft ervoor gekozen vaker te varen tussen Veerplein en Dordrecht Merwekade en een rechtstreekse verbinding te maken tussen Papendrecht en Zwijndrecht. De verbinding Hooikade – Veerplein is vervallen in de winter. Dat leverde veel reacties op uit beide gemeenten en een petitie met ruim 6000 handtekeningen. Dit najaar evalueren Zwijndrecht en Dordrecht met Blue Amigo en de provincie over de ervaringen van zowel de zomer- als de winterdienstregeling. Uit die evaluatie moet blijken of de keuzes ten aanzien van de dienstregeling de juiste waren. 

Evaluatie

Wethouder Rik van der Linden (gemeente Dordrecht): “Een nieuwe vervoerder betekent ook vaak een nieuwe visie op de dienstregeling. En dat is op zich prima. Maar dan moet ook uit de cijfers blijken dat die nieuwe dienstregeling inderdaad een verbetering ís. Uit de petitie werd duidelijk dat niet iedereen daarvan overtuigd is. Ook in de raad is duidelijk uitgesproken dat dit heel goed geëvalueerd moet worden. En waar nodig gerepareerd. Dat gaan we zeker doen. Voor nu is in ieder geval geregeld dat de Waterbus tot 1 oktober 2022 elke dag vaart tussen Hooikade en Veerplein. En daar ben ik blij mee.”

Dat geldt ook voor wethouder Jos Huizinga (gemeente Zwijndrecht): “Uit de petitie bleek wel dat er een grote behoefte is onder de inwoners om ook op zondag gebruik te maken van de waterbus richting de Hooikade en weer terug. Het is mooi dat dit voor deze zomer geregeld is. Hoe het verder gaat, hangt van de evaluatie af.”