Vuurwerkschade Zwijndrecht na jaarwisseling: 43.000 euro

ZWIJNDRECHT – In Zwijndrecht en Heerjansdam is voor zeker €43.000 aan vuurwerkschade aangericht. Dit is bijna vier keer zoveel als vorig jaar, toen er voor €11.095 aan gemeentelijke eigendommen werd vernield. In 2019-2020 had de gemeente ook een schadepost van ruim €40.000. Hoewel er dit jaar een vuurwerkverbod gold, is vrijwel alle schade veroorzaakt door zwaar, illegaal knalvuurwerk.

Opvallend is dat de eerste schademeldingen al in oktober vorig jaar werden gedaan. Aanzienlijk vroeger ten opzichte van voorgaande jaren, toen de eerste meldingen begin december binnenkwamen. De gemeente heeft van te voren volop preventieve maatregelen genomen. Zo werden onder meer 125 afvalbakken voorzien van een zogenoemde vuurwerkklep en werden 19 schommelmanden op speelplekken tijdelijk verwijderd.

Desondanks zijn er zeer veel gemeentelijke eigendommen in Zwijndrecht en Heerjansdam gesloopt. Van afvalbakken tot verkeersborden en van straatkolken tot speelvoorzieningen en picknickbanken. Voor wethouder Jacqueline van Dongen zijn de vernielingen in aanloop naar de jaarwisseling en tijdens Oud en Nieuw onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Van Dongen: “Ik begrijp dat er vanwege de coronaregels veel beperkingen zijn en mensen op zoek zijn naar een uitlaatklep. Maar dat is geen enkel excuus om gemeentelijke eigendommen te vernielen. Schrikbarend hoe groot de schade is. Uiteindelijk draait de gemeenschap op voor de kosten van het herstel. We kunnen ons geld maar een keer uitgeven en zullen het dus ergens anders weg moeten halen.”

Voorzorgsmaatregelen
Volgens wethouder Van Dongen neemt de gemeente alle denkbare preventiemaatregelen, maar is tegen deze explosieven weinig bestand. Een dichtgezette afvalbak wordt alsnog compleet weggeblazen. Van Dongen: “Het begint voor mij bij normaal gedrag. We kunnen nog zoveel maatregelen nemen, maar dit is verwerpelijk gedrag. We investeren al in maatregelen om schade te voorkomen en zetten alle beschikbare capaciteit van toezicht en handhaving in.”

Het schadebedrag kan nog oplopen. De komende periode moet er een totaalbeeld van de totale schade komen. De verwachting is dat er nog meer schades ontdekt worden: zo worden gebreken aan kolken vaak later in het jaar zichtbaar.