DORDRECHT- Op woensdagavond 3 april geeft Pieter Slaman een lezing over 100 jaar vrijheid in het onderwijs. Tijdens deze lezing gaat hij in op de onmogelijke keuze tussen individuele vrijheid en groepsidentiteit. Vooraf kunt u een hapje eten in het museumcafé.
In Nederland is lang gestreden voor de vrijheid van groepen om hun eigen waarheid in het onderwijs uit te dragen. Daarop volgde een strijd voor elk individu om vrije en gelijke toegang te krijgen tot alle kennis, cultuur en vaardigheden. Er is dus vrijheid voor de groep èn voor het individu. Dat leverde dilemma’s op die nog altijd onopgelost zijn. Heeft elk individu recht op vrije toegang tot elke vorm van onderwijs? Of heeft elke groep het recht op een school voor zichzelf? Moet de school de waarden van de groep overdragen, of elke leerling helpen om haar eigen weg te kiezen? De onmogelijkheid van deze keuze heeft in de afgelopen eeuw gezorgd voor verlammende discussies in het Nederlandse onderwijsbestel.
Over de spreker
Pieter Slaman is onderwijs- en beleidshistoricus, en docent aan de Universiteit Leiden. In september verscheen In de regel vrij. 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap (2018), dat hij onder meer schreef met Jacques Dane en dat stilstond bij het honderdjarig bestaan van het ministerie van OCW. Eerder schreef hij Kansen in het koninkrijk. Studiebeurzen 1815-2015 (2016) en Staat van de student (2015) over de geschiedenis van studiefinanciering in Nederland.
Tijdens deze avond kunt u de publicatie ‘In de regel vrij. 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap’ (2018) aanschaffen. Kosten € 20,-.
Lezing ‘Vrijheden in strijd. De onmogelijke keuze tussen individuele vrijheid en groepsidentiteit in het onderwijs’ door Pieter Slaman
woensdag 3 april
Start 19.30- 21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.
Deelname € 7,50 per persoon inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst.
Aanmelden is vereist en kan per e-mail info@onderwijsmuseum.nl, telefonisch via 078-6326820 of direct via het formulier op de website van het museum.
Locatie:
Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht