Vertrouwen, samenwerking en dromen

ZWIJNDRECHT – Vertrouwen geven, samenwerken en durven dromen is de kern om je doel te bereiken. Dat kwam naar voren tijdens het symposium ‘Vertrouwen in gebiedsontwikkeling’. Het symposium vond afgelopen dinsdag plaats als afscheidscadeau voor de Zwijndrechtse oud-wethouder Jos Huizinga, die na 30 jaar werkzaam te zijn geweest in het openbaar bestuur afscheid neemt van de politiek.

Meer dan 100 bezoekers waaronder bestuurders uit Zwijndrecht en de regio Drechtsteden, externe relaties en ambtenaren waren aanwezig. Onder leiding van dagvoorzitter Lars Sorensen spraken zij met elkaar over de thema’s Vertrouwen, Samenwerking en Dromen.”Om nu beleid te kunnen voeren moet je weten welke toekomst je voor ogen hebt, durven dromen en geloven in wonderen’, aldus Jos Huizinga. Volgens de voormalige wethouder doen we dat zeker in Zwijndrecht. “Met de droom om Zwijndrecht te verbeteren en mooier te maken zijn we met de Spoorzone, met Diztrikt, gestart. Dankzij het vertrouwen, het samen ontwikkelen en goede onderlinge relaties zijn er al mooie resultaten behaald.”

Vanuit vertrouwen samenwerken 
Samenwerken, vertrouwen geven en krijgen zijn essentieel bij gebiedsontwikkeling. Dat beaamden ook de aanwezige vier tafelgasten: Marc Nelen (NMPD, voorheen werkzaam bij Woonkracht10), Michiel de Vries (adjunct-directeur Ontwikkeling bij VORM), Henk Hartzema (Studio Hartzema) en Paul Vismans (directeur ROM-D). De afgelopen jaren trok de gemeente Zwijndrecht intensief op met woningcorporaties en marktpartijen. Unaniem zijn zij het eens over het belang om elkaar vertrouwen te geven. Een goede samenwerking begint bij het durven benoemen van de belangen en de verschillen. Luister, leg je keuzes uit en maak waar wat je zegt. “Het is net een huwelijk, ook daar moet je soms van mening kunnen verschillen.” Vanuit vertrouwen zijn de partijen gaan samenwerken en dat heeft hen telkens een stap naar voren durven doen.  

Dromen vasthouden  
Robert Kreukniet, wethouder Wonen, bouwt de komende jaren in Zwijndrecht verder. Het project Stationskwartier, onderdeel van Diztrikt, is op de kaart gezet. De eerste woningen worden opgeleverd en ook in de andere deelgebieden hoopt de gemeente samen met de corporaties snel te kunnen starten. “De droom om Zwijndrecht verder te ontwikkelen houden we zeker vast. Net zoals de goede samenwerking met de woningcorporaties en partners. Door het vertrouwen dat alle partijen in elkaar hebben en de gezamenlijke wens om te vernieuwen zijn we in staat om snel mooie stappen te zetten.”

Meer lezen over de gebiedsontwikkelingen in Zwijndrecht? Kijk op www.diztrikt.nu.