REGIO – NS zet de eerste stap richting de CitySprinter, een hoogfrequentie verbinding in Zuid-Holland. Vanaf december gaat er iedere tien minuten een sprinter rijden tussen Dordrecht en Rotterdam. Het is de eerste tienminutensprinter van Nederland en een stap richting iedere 5 minuten een Sprinter en meer Intercity’s in Zuid-Holland. Tegelijkertijd gaat er ook iedere tien minuten een Intercity rijden tussen Rotterdam – Den Haag – Leiden – Schiphol. Zo wordt de ‘Oude Lijn’, zoals dit traject heet, nog beter benut.

Door de nieuwe verbindingen hoeven reizigers in Dordrecht, Zwijndrecht, Barendrecht en Rotterdam minder lang te wachten en hebben ze vaker een zitplaats. Daarnaast gaat de capaciteit omhoog. Dat staat in de plannen die opgenomen zijn in de adviesaanvraag over de dienstregeling 2022 aan de reizigersorganisaties, verenigd in LOCOV en aan regionale overheden.

CitySprinter

NS werkt al lang samen met samen met provincie, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), gemeenten, ProRail, vervoerbedrijven en reizigersorganisaties binnen het bereikbaarheidsprogramma Mobiliteit en Verstedelijking (MoVe) om tot nog hoogwaardiger openbaar vervoer te komen in Zuid-Holland. “En deze tienminutensprinter is nog maar het begin!”, zegt NS Regiodirecteur Magdalena Piotrowska. “De provincie groeit en NS beweegt mee. Vanaf 2025 willen we de tienminutensprinter doortrekken naar Den Haag en er wordt onderzocht of er nieuwe stations gebouwd kunnen worden.”

Langs de Oude Lijn worden tot 2040 circa 170.000 nieuwe woningen gebouwd. “We hebben de ambitie om elke vijf minuten een CitySprinter en meer Intercity’s te laten rijden”, zegt Piotrowska. “Daar zijn aanpassingen voor nodig aan de infrastructuur, die ook onderdeel zijn van de investeringsvoorstellen voor het Nationaal Groeifonds.”

Intercity

De tienminutentrein verbindt Rotterdam – Den Haag – Leiden en Schiphol vanaf december iedere tien minuten met een Intercity, met stops in Schiedam en Delft. Het is de derde intercityverbinding die NS als tienminutentrein gaat aanbieden. Eind 2017 ging de treinenfrequentie fors omhoog tussen Amsterdam – Utrecht – ’s Hertogenbosch en Eindhoven. En met succes; tussen eind 2017 en eind 2019 is het aantal reizigers tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven bijvoorbeeld met 15 procent gegroeid, veel meer dan de normale groei.

Advies

Elk jaar vraagt NS reizigersorganisaties in januari om advies over de dienstregeling die in december ingaat. Daarna bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen van NS passen op het spoor, waarbij zij ook rekening houdt met de wensen van andere reizigersvervoerders en goederenvervoerders. Daarnaast zijn de effecten van de coronacrisis onzeker. Daarom zijn de plannen onder voorbehoud. NS ziet het advies van de reizigersorganisaties ook dit jaar met vertrouwen tegemoet.

Headerfoto: Rob Dammers op Flickr / CC BY 2.0