NS gaat tienminutensprinter testen op woensdagen

ZWIJNDRECHT – Vanaf woensdag 8 augustus gaan NS en ProRail 14 weken lang de nieuwe tienminutensprinters op het traject Dordrecht – Rotterdam testen. Dit is in Nederland de eerste sprinter die elke tien minuten gaat rijden. De nieuwe dienstregeling is te vinden in de app en op de website van NS.

Tijdens de testdagen hebben ProRail en NS de mogelijkheid om de tienminutentrein onder verschillende omstandigheden te testen en eventuele kinderziektes op te lossen. Dit heeft als doel om tijdens de start van de nieuwe dienstregeling, die in december ingaat, probleemloos te kunnen starten. Iedere woensdag wordt er bekeken wat beter kan om dat de volgende week te verbeteren.

Voor het personeel is dit een grote verandering. Treindienstleiders, machinisten en conducteurs moeten nog nauwkeuriger werken: op de juiste plaats langs het perron stoppen, reizigers soepel laten instappen en op de seconde nauwkeurig fluiten en vertrekken.

Infrastructuur

Aan de tienminutentrein zijn tientallen jaren aan voorbereiding voorafgegaan. In opdracht van het ministerie van I&W verdubbelde ProRail sporen, zijn er inhaalsporen aangebracht, wissels verwijderd en legde ProRail extra energievoorzieningen aan. Daarnaast zijn op diverse plekken langs het traject camera’s aangebracht om storingen sneller op te lossen en de treinen vaker te laten rijden.

Door het testen van de nieuwe dienstregeling, zullen de vertrektijden van de sprinters veranderen. Hierdoor kunnen aansluitingen op bus, tram en metro veranderen.

Trajecten met een tienminutentrein vanaf december 2021

Naast het traject Rotterdam – Dordrecht, zullen ook er ook tienminutentreinen worden getest op de trajecten Rotterdam – Den Haag – Schiphol en Schiphol – Nijmegen. Op deze trajecten zullen er zes intercity’s per uur gaan rijden.

Foto: Rob Dammers op Flickr / CC BY 2.0

VIANS