DRECHTSTEDEN – Op maandag 12 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. In de nieuwe dienstregeling gaat er op werkdagen tussen 6 en 19 uur elke 10 minuten een sprinter rijden tussen Dordrecht en Rotterdam. Dit is de eerste tienminutensprinter van Nederland. Met zes treinen per uur is een reis inplannen straks nauwelijks nog nodig, een verandering die bijdraagt aan betere bereikbaarheid van de Drechtsteden.

Sinds augustus hebben NS en ProRail de nieuwe tienminutentreinen, die op meerdere trajecten in Nederland zijn ingevoerd, in diverse omstandigheden uitvoerig getest met als doel om eventuele kinderziektes op te lossen.

De tienminutensprinter is voor personeel een grote verandering. Treindienstleiders, machinisten en conducteurs moeten nog nauwkeuriger werken: op de juiste plaats langs het perron stoppen, reizigers soepel laten instappen en op de seconde nauwkeurig fluiten en vertrekken.

Trajecten met een tienminutentrein vanaf 12 december

Alle wijzigingen in de dienstregeling van NS zijn te vinden op de website van NS.

Toegankelijk reizen

Met de ingang van de nieuwe dienstregeling van NS, zullen ook de oude sprinters terzijde worden gesteld. Daarnaast is de verbouwing van de eerdere generatie sprinters volledig afgerond. Hierdoor zijn alle NS-sprinters, en daarmee alle treinen van en naar station Zwijndrecht, rolstoeltoegankelijk.

Ook veranderingen in de dienstregeling van Qbuzz

Ook bij regionale bus- en treinvervoerder Qbuzz gaat op 12 december de nieuwe dienstregeling in. Naast gewijzigde vertrek- en aankomsttijden, is in Zwijndrecht streekBuzz 22 vervallen. Deze buslijn wordt vervangen door stadsBuzz 2, welke ’s avonds eenmaal per uur gaat rijden. In de avond en op zondag rijdt streekBuzz 92 niet meer tussen Oostendam en Rotterdam Zuidplein. Er is aansluiting op R-net 489 en 491 waar reizigers kunnen overstappen naar Rotterdam Kralingse Zoom of Zuidplein.

Daarnaast worden streekBuzz 192 en stadsBuzz 2 aan elkaar gekoppeld waardoor er vanuit Zwijndrecht een directe verbinding ontstaat naar Rijsoord en Rotterdam. Deze bus rijdt tussen het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht en Dordrecht CS.

Alle wijzigingen in de dienstregeling van Qbuzz kunnen worden teruggevonden op de website van Qbuzz.

Foto: Rob Dammers op Flickr / CC BY 2.0