STREEKNIEUWS – In 2020 viert Dordrecht 800 jaar stadsrecht. Reden voor het Dordrechts Museum om feestelijk uit te pakken met een scala aan boeiende tentoonstellingen voor een breed publiek. Hoogtepunt van het jubileumjaar vormt de tentoonstelling In het licht van Cuyp, waarin niet alleen het werk van Aelbert Cuyp te bewonderen is maar ook dat van de beroemde Engelse landschapschilders Gainsborough, Constable en Turner. Cuyp vormt samen met Toppers de afsluiter van een jaar vol culturele hoogtepunten.
Slow Fashion. Nu te zien t/m 12 april 2020.
Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien, van de 18e tot en met de 20e eeuw. Slow Fashion toont op twee locaties, het Dordrechts Museum en Huis Van Gijn, hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding: bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen.
Willem Bastiaan Tholen – Een gelukkige natuur. Van 9 februari t/m 31 mei 2020.
In deze grote overzichtstentoonstelling bekijkt het Dordrechts Museum de eigenzinnige impressionist Tholen vanuit een ander perspectief. Geliefd bij verzamelaars, minder bekend bij het grote publiek. Wie Tholens kunst kent, denkt meestal aan schilderijen van Hollandse landschappen en water. Havens vol schepen aan de Zuiderzee, velden en duinen. Terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: ‘Tholen durft álles aan’. In 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen, veelal uit particuliere collecties, zijn de verschillende kanten van Tholen te zien. Stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende (zelf)portretten. Onderwerpen die andere schilders rond 1900 vaak links lieten liggen. Tholen schildert ze met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest.
Leven van leer – De meest complete archeologische leercollectie van Nederland. Van 5 april t/m 23 augustus 2020.
Ter ere van ‘800 jaar stad’ toont het Dordrechts Museum voor het eerst in zijn geschiedenis in ‘Leven van leer’ de meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland. Naast de mooiste middeleeuwse messcheden, tassen, schoenen en wapenuitrusting zijn ook drie eigentijdse ontwerpen te zien van kunstenaars Arno Coenen, Celine Schroeder en Pieter Zandvliet. In opdracht van het museum laten zij zich inspireren door de middeleeuwse leerdecoraties en vertalen dit naar een eigentijds design voor schoenen van nu.
Pioniers van het modernisme. Van 17 mei tot en met 27 september
In deze expositie toont het Dordrechts Museum een bijzondere collectie modernisten van het Columbus Museum of Art, Ohio. De tentoonstelling laat zien hoe de schilderkunst drastisch veranderde eind 19e en begin 20ste eeuw. In kleur, vorm en compositie. Werk van grote internationale kunstenaars als Monet, Matisse, Picasso, Braque, Gris, Kirchner en Nolde zijn voor het eerst te zien in Nederland. Alle bekende stromingen – van impressionisme tot expressionisme – worden getoond. Ook de invloed hiervan op de Nederlandse schilderkunst komt aan bod met schilderijen uit de eigen collectie van het Dordrechts Museum van o.a. Jan Sluijters en Jan Toorop.
In het licht van Cuyp – Gainsborough, Constable & Turner. Van 27 september 2020 tot en met 14 maart 2021.
De tentoonstelling In het licht van Cuyp vertelt het unieke verhaal van de Dordtse Aelbert Cuyp, een van de grootste landschapschilders van de Gouden Eeuw. Zijn werk ontketende lange tijd na zijn dood een ware rage in het 18e -eeuwse Engeland. Nederland werd leeggekocht. Hij werd beroemd om z’n gouden licht en zijn werk inspireerde Turner, Gainsborough en Constable. Voor deze tentoonstelling is een groot aantal meesterwerken van Cuyp vanuit de hele wereld voor één keer terug in zijn geboortestad Dordrecht, waar ze te bewonderen zijn naast vele schitterende werken van Turner, Gainsborough en Constable en andere Engelse meesters. Ervaar het gouden licht van Cuyp en ontdek hoe groot zijn invloed was op de Engelse landschapschilderkunst.
Toppers – Bomen in de Nederlandse schilderkunst. Van 8 november 2020 t/m 21 maart 2021.
Het tentoonstellingsjaar in het Dordrechts Museum wordt afgesloten met de tentoonstelling ‘Toppers. Bomen in de Nederlandse schilderkunst’. Deze expositie organiseert het Dordrechts Museum ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting. Bomen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Ze figureren in verhalen uit de Bijbel, de klassieke mythologie en de volkscultuur en zijn vaak geladen met een rijke symboliek. ‘Toppers’ toont de hoogtepunten uit zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, vanaf de 16de eeuw tot heden. Topstukken uit Nederlandse musea van onder meer Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema, Vincent van Gogh, Jan Toorop, Mondriaan en Armando. Bomen geschilderd en getekend. Realistisch en abstract. Oud en modern. Verfijnd en pasteus. Een ode aan de boom!