STREEKNIEUWS – Vanochtend hebben 250 leerlingen uit groep 6 van tien basisscholen in de regio Drechtsteden hun ideeën gepresenteerd voor een beter klimaat. Via een korte video toonden ze hun plannen aan een expertpanel, klasgenoten en ouders in de Duurzaamheidsfabriek. De ideeën waren zeer gevarieerd en liepen uiteen van een speciale kinderwebsite over plastic soep en klimaatverandering, tot het vergroenen van schoolpleinen.
“Het was een geweldige sfeer in de grote zaal van de Duurzaamheidsfabriek”, aldus Marc Meijer, directeur van de Duurzaamheidsfabriek Hij heette de leerlingen welkom. Dagvoorzitter Arnold van Die startte vervolgens het programma.
Grote klus
Als eerste sprak Jacqueline van Dongen, wethouder en regionaal portefeuillehouder Energie en Duurzaamheid, de kinderen toe: “We hebben een grote klus te klaren voor een beter klimaat. Daar hebben wij, volwassenen, jullie hulp hard bij nodig!” Daar hadden de kinderen zeker gehoor aan gegeven. Ze kwamen met veel creatieve ideeën en praktische tips.
Elektrische schoolbus
Behalve de kinderwebsite en de groene schoolpleinen, hadden leerlingen een logo voor microplasticvrije producten ontwikkeld, waren andere kinderen langs de deuren gegaan om een oproep te doen voor minder afval en was er een elektrische schoolbus ingezet. Ook was er het advies om tasjes te gebruiken gemaakt van oude T-shirts en hadden leerlingen een creatief campagnefilmpje gemaakt tegen de plastic soep.
Kinderburgemeester
Het expertpanel – bestaande uit de kinderburgemeester, jeugdbestuurders van de waterschappen, HVCgroep, Omgevingsdienst ZH-Z en regio Drechtsteden – was erg onder indruk van de creatieve en praktische plannen. “Wat goed dat jullie allemaal er zo serieus over na hebben gedacht!”, aldus Marije, kinderburgemeester van de gemeente Dordrecht. Jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland, Nilles, hoopt dat de website voor kinderen er ook echt gaat komen, want “je kan er niet jong genoeg mee beginnen”. “De kinderen hebben goed nagedacht hoe ze anderen tot actie kunnen aanzetten”, sprak Christine Schreij van HVC.
Moestuinpakket
Na afloop kregen alle scholen een moestuinpakket bestaande uit compost (beschikbaar gesteld door HVC), een regenton (beschikbaar gesteld door de waterschappen) en een moestuinworkshop, (beschikbaar gesteld door de gemeenten). Het was opnieuw een zeer geslaagde KinderKlimaatTop.
Over de KinderKlimaatTop
De KinderKlimaatTop Drechtsteden was de afsluiting van een leerzaam traject voor leerlingen van groep 6 van het basisonderwijs. De kinderen werden eerder uitgedaagd om na te denken over hoe zij hun eigen school of omgeving konden verduurzamen en oplossingen te bedenken voor energie, mobiliteit, water en afval.
Waarom een KlimaatTop voor kinderen?
Over de hele wereld wordt er druk vergaderd en gesoebat door ‘volwassenen’ over klimaatverandering. Ondertussen wordt de nieuwe generatie, de generatie die volwassen wordt in een wereld vol van verandering, nauwelijks betrokken in de plannen. Terwijl juist die generatie ervoor kan zorgen dat het oude denken wordt doorbroken om een nieuwe toekomst te ontdekken.