Van tegels naar egels: gemeente Zwijndrecht en René Kerkhoven bouwen duurzaam object

ZWIJNDRECHT- Gemeente Zwijndrecht en creatief duizendpoot René Kerkhoven hebben de handen ineen geslagen voor een heel bijzonder project; de bouw van een 10 meter lange Gecko. De Gecko wordt gebouwd van vooral hergebruikte materialen en is volledig gericht op duurzaamheid en educatie.
 
Het liggende object zal ongeveer 10 meter lang en 5 meter breed worden en staat in het teken van duurzaamheid, biodiversiteit en educatie. Voor de Gecko worden vooral materialen gebruikt die een tweede leven krijgen, zoals tegels die eerder dienden als terras in de tuin van René Kerkhoven. Er worden plekjes gecreëerd waar dieren een schuilplekje kunnen vinden, zoals egelwoningen en muizenissen. Stukjes groen in de Gecko geven kleine dieren en insecten voedsel en beschutting. Hierdoor wordt het een ‘levend’ object. Dit is voor de kinderen van Zwijndrecht niet alleen leuk om te zien, maar ook heel leerzaam. De Gecko is vooral bedoeld voor educatie over duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit.
 
Samenwerking tussen Gemeente Zwijndrecht en René Kerkhoven
Initiatiefnemer van dit project is René Kerkhoven. In het dagelijks leven werkt hij als adviseur op het gebied van innovatie en strategieontwikkeling voor allerlei bedrijven en organisaties. Hij heeft veel ervaring met duurzaamheid en biodiversiteit en stelde het ontwerp van de Gecko voor aan gemeente Zwijndrecht. Vervolgens kreeg hij al snel groen licht voor de bouw. De gemeente verleende in het voortraject medewerking en expertise.
 
Wethouder Jacqueline van Dongen: “Het is geweldig wat er in dit idee samenkomt. En daar is in Zwijndrecht een prachtige plek voor gevonden. Hier komen kinderen, maar straks ook veel nieuwsgierige volwassenen, een kijkje nemen. Verstandig bezig zijn met duurzaamheid is namelijk niet alleen nodig en nuttig, het is ook heel erg leuk! Ik ben blij met de creatieve geest van René en het team van de gemeente. Met elkaar is er een sterk plan gemaakt.” 
 
Handen uit de mouwen steken
Inmiddels is de grond aan het Schaerlaeckenoord ‘bouwklaar’ gemaakt. René Kerkhoven neemt de realisatie van de Gecko voor zijn rekening. De werkzaamheden zullen vanaf dinsdag 25 mei ongeveer 2 weken in beslag nemen. Hij zal ter plaatse iedere dag een aantal uur aan het werk zijn.
 
René Kerkhoven: “Ik ben heel blij met de opdracht die de gemeente Zwijndrecht mij heeft gegeven, namelijk ontwerp én realiseer een object uit je afgedankte tuintegels. Biodiversiteit is heel belangrijk. Een gekko leek me leuk: dat zijn grappige dieren met gekke pootjes met een soort zuignappen. Een dier dat de fantasie van kinderen prikkelt. Het educatieve aspect van dit project is heel belangrijk. Kinderen hebben de toekomst! Ik hoop dat ze door het leven in en om de Gecko geïnspireerd raken voor de rest van hun leven!
 
Inwoners kunnen een kijkje nemen bij de bouw bij het Schaerlaeckenoord; René Kerkhoven licht het één en ander graag toe. Het hele proces wordt vastgelegd door middel van een timelapse camera waarmee het ontstaan van de Gecko in beeld wordt gebracht.