STREEKNIEUWS – Gebouw De Holland aan de Burgemeester de Raadtsingel stond jarenlang in het geheugen van de Dordtenaren gegrift als het pand met de oranje aanbouwen. Het pand waar een supermarkt en later een woonwinkel in zat. Maar inmiddels is het gebouw in oude luister hersteld. En wordt het nu vooral geassocieerd met het Nationaal Onderwijsmuseum, dat in 2015 de deuren opende.

In 2013 werd begonnen met de verbouwing van het pand, dat ontworpen is door de bekende architect Sybold van Ravensteyn. Van zijn oorspronkelijke ontwerp was nog maar weinig terug te zien. Dat moest veranderen. RTV Dordrecht volgde de verbouwing op de voet. Met als resultaat een documentaire over de metamorfose, die in 2015 uitgezonden werd. Maar de transformatie was nog niet compleet. Het Onderwijsmuseum wilde graag de tuin aanleggen in de bouwstijl van De Holland. Dat had, letterlijk en figuurlijk nogal wat voeten in de aarde. Een ontworpen betonnen omheining viel veel te duur uit, waardoor de uitvoering niet door kon gaan. Na maanden werd er een nieuw ontwerp voor de tuin gemaakt. Pas begin 2018 ging de schop de grond in.

Inmiddels vormt de tuin met het opgeknapte gebouw een mooi geheel. Hoe dat allemaal tot stand kwam, is te zien in de documentaire Van gebouw De Holland naar Nationaal Onderwijsmuseum: de metamorfose compleet. Die wordt aanstaande zondag 12 mei vanaf 18.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht. De documentaire zal later ook te zien zijn in het museum.