Vaccineren zonder afspraak op het gemeentehuis


ZWIJNDRECHT – Vanaf woensdag 9 februari 2022 kunnen mensen zonder afspraak terecht op het gemeentehuis in Zwijndrecht voor een vaccinatie. Drie weken lang kan iedereen vanaf 12 jaar op woensdag en donderdag vanaf 12 uur langskomen voor zijn eerste of tweede vaccinatie of de boostervaccinatie (booster is alleen voor mensen vanaf 18 jaar). Hiermee geeft de GGD Zuid-Holland Zuid een vervolg aan het fijnmazig vaccineren, zoals dat in 2021 werd uitgevoerd. De gemeente Zwijndrecht stelt hier graag een deel van het gemeentehuis voor beschikbaar.

Laagdrempelig

De vaccinatiegraad in Zwijndrecht is momenteel 79% (vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd). Landelijk is gemiddeld 84,6% volledig gevaccineerd. Ook de boostercampagne is inmiddels op stoom gekomen. Landelijk is de opkomst voor de boosterprik voor 18 jaar en ouder 54,9%. Zwijndrecht zit op 48%. Daar kan een schepje bovenop, vindt wethouder Gezondheid Ronald de Meij. Hij benadrukt de noodzaak van het vaccineren:

“Wie gevaccineerd is, heeft een minder grote kans om heel ziek te worden van het virus. De plaatjes die minister Ernst Kuipers tijdens de laatste persconferentie liet zien, zijn indringend. Het merendeel van de mensen in Nederland is gevaccineerd. Bijna alle coronapatiënten in de ziekenhuizen hebben geen booster gehad. De meesten zijn überhaupt niet (volledig) gevaccineerd.”

Daarom draagt het gemeentebestuur van Zwijndrecht graag bij aan deze mogelijkheid van vaccineren, aldus De Meij: “Vorig jaar konden mensen ook vaccineren en voorlichting krijgen bij een prikbus in hun eigen wijk. We hebben gezien dat dat werkt. Het is laagdrempelig, dichtbij huis en een afspraak maken hoeft ook niet.”

Eerste, tweede of booster

Op het gemeentehuis kan iedereen vanaf 12 jaar de eerste of tweede vaccinatie of de boostervaccinatie (booster is alleen voor mensen vanaf 18 jaar) krijgen. Ben je jonger dan 16 jaar? En kom je zonder één van je ouders of verzorgers bij een priklocatie? Dan vraagt een medewerker van de priklocatie wel of je het met ze hebt besproken. Het mRNA vaccin van BioNtech/Pfizer wordt gegeven. Of iemand een vaccinatie wil, bepaalt hij of zij zelf.

Data en tijden

Mensen kunnen op de volgende dagen en tijden voor voorlichting en/of een vaccinatie terecht in het gemeentehuis van

Zwijndrecht:

 Woensdag 9 februari 12:00 – 18:00 uur
 Donderdag 10 februari 12:00 – 18:00 uur
 Woensdag 16 februari 12:00 – 18:00 uur
 Donderdag 17 februari 12:00 – 17:30 uur
 Woensdag 23 februari 12:00 – 18:00 uur
 Donderdag 24 februari 12:00 – 18:00 uur

Meer informatie

Iedereen is welkom zonder afspraak. Op de locaties wordt ook voorlichting overvaccineren gegeven. Ter plekke zijn artsen en andere (meertalige) medewerkers van de GGD aanwezig, die vragen over het vaccineren zo goed mogelijk beantwoorden. Ook
mensen die uit een andere regio komen, zijn welkom voor het prikken zonder afspraak. Neem een geldig rijbewijs, ID-kaart of paspoort mee. Een mondkapje is verplicht.

Extra data en locaties in de regio

Van maandag 7 februari tot en met zaterdag 26 februari vindt het vaccineren zonder afspraak ook op andere locaties in de regio plaats. Zonder afspraak tussen 12:00 en 18:00 uur kan men terecht bij de volgende vaccinatieplekken:

Maandag t/m dinsdag

 • Bioscoop Landvast, Haven 4, Alblasserdam
 • VV Peursum, Sportplein 2C, Giessenburg
  Woensdag t/m donderdag
 • Andreaskerk, Jacob van Heemskerckstraat 19, Dordrecht
  Vrijdag t/m zaterdag
  Gemeentehuis, Raadhuisplein 1, Hardinxveld-Giessendam
  Bonkelaarhuis, Bonkelaarplein 7, Sliedrecht