Bron: Dordrecht.net

STREEKNIEUWS – De tentoonstelling Life in the Age of Rembrandt heeft veel belangstelling opgeleverd in de Verenigde Staten. Met bijna 120.000 belangstellenden in 4,5 maand tijd is deze expositie over de collectie van het Dordrechts Museum één van de best bezochte in het Columbus Museum of Art, Ohio.

‘We zijn er trots op dat een deel van onze collectie ook ver buiten de landsgrenzen door het publiek zo wordt gewaardeerd’, vertelt museumdirecteur Peter Schoon.

Van Rembrandt-leerlingen tot Haagsche School
De tentoonstelling Life in the Age of Rembrandt: Dutch Masterpieces from the Dordrecht Museum was van 1 februari t/m 16 juni 2019 te zien in het Columbus Museum of Art, in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Ohio.

Het Amerikaanse publiek kon aan de hand van de Dordtse collectie de Nederlandse schilderkunst en cultuur uit de Gouden Eeuw ontdekken, aangevuld met onder andere historische meubels en gebruiksvoorwerpen uit museum Huis Van Gijn. Van Rembrandt-leerlingen Ferdinand Bol en Samuel van Hoogstraten tot de Haagsche School met Anton Mauve en Hendrik Willem Mesdag.

Internationale uitwisseling
De topstukken van het Dordrechts Museum zijn inmiddels huiswaarts gekeerd en een aantal is alweer te bewonderen in de vaste opstelling. Op verzoek van de directie van het museum blijven twee publiekslievelingen nog wat langer in Columbus. Het gaat om de 17de-eeuwse schilderijen van de Dordtse meesters Nicolaes Maes en Cornelis Bisschop.

In Dordrecht is nu overigens een aantal werken uit de collectie van het Amerikaanse museum te zien. Kunst van Pablo Picasso, Georges Braque en Edouard Vuillard schittert in de tentoonstelling Kees Verwey en zijn idolen, over deze markante moderne kunstenaar en zijn (internationale) inspiratiebronnen.

‘We willen onze zes eeuwen Nederlandse schilderkunst niet alleen tonen aan het publiek hier, maar ook bezoekers in andere landen er mee inspireren. Het mooie van samenwerking is ook dat we kunst naar Nederland kunnen halen die hier niet vaak of zelfs niet eerder te zien is geweest.’, aldus Peter Schoon.

Beroemde Europese en Amerikaanse modernisten naar Nederland
Vanaf mei 2020 krijgt de samenwerking een vervolg. Topstukken uit Ohio komen dan op hun beurt naar Nederland en staan centraal in de expositie Pioniers van het modernisme.

Het Dordrechts Museum laat daarin zien hoe de schilderkunst eind 19de en begin 20ste eeuw radicaal veranderde – van realisme en impressionisme tot het uitbundige expressionisme van schilders als Matisse en Derain en de kubistische experimenten van Picasso en Braque. En hoe deze vernieuwingsdrang zich vanuit kunstenaarsstad Parijs verspreidde over Europa en de Verenigde Staten.

Kunst van Europese vernieuwers als Monet, Cézanne, Bonnard en Picasso zal te zien zijn samen met werk van Amerikaanse tijdgenoten zoals Singer Sargent, Bellows, en Mary Cassatt, de grande dame van het impressionisme.